Ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι «πεπεισμένος» ότι δεν θα γίνει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Nea2day.comΔΙΕΘΝΗ

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε την  Παρασκευή «πεπεισμένος» ότι «δεν θα γίνει» παρείσφρηση ή εισβολή στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία και εξέφρασε την ευχή η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει στην επίλυση της κρίσης στην οποία έχουν εμπλακεί η Ρωσία και οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα. «Δεν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα γίνει αυτό» και «έχω την ισχυρή ελπίδα πως έχω δίκιο», πρόσθεσε. «Θεωρώ ότι η διπλωματία είναι το μέσο επίλυσης των προβλημάτων», υπογράμμισε ακόμη ο Αντόνιο Γκουτέρες, κρίνοντας πως πρέπει να «αποφύγουμε το χειρότερο».

Την Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει δώσει διαταγή να συγκεντρωθούν στρατεύματα στα σύνορα της χώρας του με την Ουκρανία, δεν θέλει «πόλεμο μεγάλης κλίμακας», αλλά πρόσθεσε πως «νομίζω πως θα εισβάλει» στην επικράτειά της με τον έναν τρόπο ή τον άλλο, διότι «πρέπει να κάνει κάτι». Δεν έκανε καμία διευκρίνιση. Η Ρωσία διαβεβαιώνει πως δεν έχει καμία πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά τη συγκέντρωση στρατιωτών και οπλισμού στα σύνορα.

Το ΝΑΤΟ απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα της Ρωσίας για αποχώρηση των δυνάμεων της Συμμαχίας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία καθώς και την ιδέα της δημιουργίας σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη. «Το ΝΑΤΟ δεν θα αποκηρύξει την ικανότητά μας να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον, μεταξύ άλλων και με την παρουσία στρατευμάτων μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας», ανέφερε η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου σε μια ανακοίνωσή της. Η Μόσχα έχει ζητήσει από το ΝΑΤΟ δεσμευτικές εγγυήσεις ότι θα σταματήσει την επέκτασή του και θα επιστρέψει στα όριά του του 1997.

Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι οι εγγυήσεις που ζητά η Μόσχα από τη Δύση περιλαμβάνουν και την πρόβλεψη της αποχώρησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Απαντώντας σε ερώτηση του τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο ανέφερε ότι θέλει να αποσυρθούν από αυτές τις χώρες όλοι οι ξένοι στρατιώτες, τα όπλα και άλλα στρατιωτικά συστήματα.

Το ΝΑΤΟ απέρριψε αυτήν την απαίτηση, σημειώνοντας ότι θα δημιουργούσε «μέλη πρώτης και δεύτερης τάξης, κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε», όπως εξήγησε η εκπρόσωπος.

«Απορρίπτουμε κάθε ιδέα περί σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη. Θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε οποιαδήποτε επιδείνωση του περιβάλλοντος ασφαλείας, ακόμη και μέσω της ενίσχυσής της συλλογικής άμυνάς μας», πρόσθεσε. «Το ΝΑΤΟ επαγρυπνεί και συνεχίζει να αποτιμά την ανάγκη ενίσχυσης της ανατολικής πλευράς της Συμμαχίας μας», κατέληξε.

Περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες, 140 Ιταλοί και 250 Πολωνοί σταθμεύουν στη Ρουμανία. Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να στείλει στρατιώτες στη χώρα αυτή στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ενίσχυσης της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας.

Η Βουλγαρία από την πλευρά της έχει συνάψει συμφωνία με τις ΗΠΑ να φιλοξενεί 2.500 στρατιώτες (έως και 5.000 σε περιόδους εναλλαγής των δυνάμεων) σε μια εκπαιδευτική βάση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για την «άνευ προηγουμένου» διπλωματική και στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, σημειώνοντας ότι μίλησε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Άντονι Μπλίνκεν, για τις επαφές που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είναι καλό να ξέρουμε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία παραμένει ενεργή», ανέφερε, ευχαριστώντας και αυτός με τη σειρά του τις ΗΠΑ για τη «στενή συνεργασία τους» με το Κίεβο.

Alex Zioga

*all rights reserved