Παλαιστίνη: Ποιες είναι οι χώρες που την έχουν αναγνωρίσει ως κράτος.

Nea2day.comΔΙΕΘΝΗ

Και ενώ ο πολύμηνος πόλεμος του Ισραήλ στην Γάζα, ενισχύει τις τοποθετήσεις υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους, η Αρμενία προστέθηκε σήμερα στις χώρες που το αναγνωρίζουν.

147 χώρες απο τα 193 μέλη του ΟΗΕ, έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, σύμφωνα με τον κατάλογο που έχει καταρτίσει η Παλαιστινιακή Αρχή. Πριν από την Αρμενία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Σλοβενία, η Τζαμάικα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, τα Μπαρμπέιντος και οι Μπαχάμες, προστέθηκαν στον κατάλογο από τον οποίο όμως, απουσιάζουν οι περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής, αλλά και η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Στα μέσα Απριλίου, εξάλλου οι ΗΠΑ, πρόβαλαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην απόφαση για την ένταξη της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους στον διεθνή οργανισμό.

Να θυμίσουμε για την ιστορία, πως στις 15 Νοεμβρίου 1988, ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Γιάσερ Αραφάτ, προχωρεί στην ανακήρυξη «του Κράτους της Παλαιστίνης» με πρωτεύουσά του την Ιερουσαλήμ, από το Αλγέρι και το βήμα του Εθνικού Παλαιστινιακού Συμβουλίου που λειτουργεί ως εξόριστο παλαιστινιακό κοινοβούλιο. Λίγα λεπτά αργότερα, η Αλγερία αναγνώριζε επισήμως το νέο κράτος.

Μια εβδομάδα αργότερα, 40 χώρες, ανάμεσά τους η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία και οι περισσότερες αραβικές χώρες αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος. Θα ακολουθήσουν σχεδόν το σύνολο των χωρών της Αφρικής και του σοβιετικού μπλοκ. Το 2010 και 2011, ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της κεντρικής και της λατινικής Αμερικής, κρατώντας αποστάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγάλο σύμμαχο του Ισραήλ.

Υπό την προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς, του διαδόχου του Γιάσερ Αραφάτ που πέθανε το 2004, η Παλαιστινιακή Αρχή, που θεσμοθετήθηκε από τις συμφωνίες του Οσλο (1993) για την παλαιστινιακή αυτονομία, εξαπολύει διπλωματική επίθεση σε επίπεδο διεθνών θεσμών. Με μία ιστορική ψηφοφορία τον Νοέμβριο 2012, το κράτος της Παλαιστίνης εξασφαλίζει το στάτους του παρατηρητή στα Ηνωμένα Εθνη. Απουσία του στάτους του πλήρους μέλους με δικαίωμα ψήφου, αυτό του δίνει πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και στις διεθνείς συνθήκες.

Το 2015, οι Παλαιστίνιοι εισέρχονται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, γεγονός που επιτρέπει την διεξαγωγή ερευνών για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ καταγγέλλουν την απόφαση αυτή. Η Unesco κάνει δεκτό το κράτος της Παλαιστίνης τον Οκτώβριο 2011 ως πλήρες μέλος. Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούν από τον οργανισμό το 2018. ΟΙ ΗΠΑ θα επιστρέψουν το 2023.

Η Σουηδία γίνεται το 2014 η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης. Η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Κύπρος έχουν προχωρήσει στην αναγνώριση πριν ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Μάλτα άφησε ανοικτή τον Μάρτιο την πιθανότητα αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, το ίδιο και η Αυστραλία τον Απρίλιο.

Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως για παράδειγμα Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, Omni, Simployer κλπ, Νορβηγικά, Δανέζικα μέσα ενημέρωσης, Ελληνικό και Διεθνή τύπο.