Στους 11.700 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Παγκόσμια κινητοποίηση για αποστολή διασωστών και ανθρωπιστικής βοήθειας, στις πληγείσες περιοχές. Μέχρι στιγμή 45 χώρες πρότειναν τη βοήθειά τους.

Nea2day.comΔΙΕΘΝΗ

Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 11.700 νεκρούς, σύμφωνα με τα νεότερα επίσημα στοιχεία από αξιωματούχους και γιατρούς. Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έφθασε τους 9.057, ενώ στη Συρία έχουν ανασυρθεί 2.662 νεκροί από τα χαλάσματα.

Η ΕΕ κινητοποίησε για την Τουρκία 1.185 διασώστες και 79 εκπαιδευμένους σκύλους από 19 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία ή η Γερμανία. Για την Συρία, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της εκεί και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις βοήθειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε στον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν για την παροχή “όλης της βοήθειας που χρειάζεται, όποια κι αν είναι αυτή”. Η Κίνα ανακοίνωσε χθες την αποστολή βοήθειας 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων όπως και μέλη σωστικών συνεργείων που ειδικεύονται στις αστικές διασώσεις, ιατρικές ομάδες και υλικό έκτακτης ανάγκης. Ακόμη και η Ουκρανία, παρά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε την αποστολή στην Τουρκία 87 διασωστών.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποσχέθηκαν βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων και η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Συρία από το 2012, ανακοίνωσε την δημιουργία αερογέφυρας για να βοηθήσει τους πληθυσμούς που επλήγησαν στις δύο χώρες.

Στη Συρία, βρέθηκαν πάνω από  από 300 Ρώσοι στρατιωτικοί για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.