Greenpeace: Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν τις φθηνότερες και πιο προσβάσιμες δημόσιες συγκοινωνίες;

Nea2day.comΔΙΕΘΝΗ

Μια νέα έκθεση της Greenpeace αποκάλυψε την κατάσταση των δημόσιων συγκοινωνιών σε 30 ευρωπαϊκές χώρες. Η Greenpeace κατέταξε τα κράτη με βάση τέσσερα κριτήρια: την απλότητα των συστημάτων έκδοσης εισιτηρίων, την οικονομική προσιτότητα των μακροπρόθεσμων εισιτηρίων, τις εκπτώσεις για κοινωνικά μειονεκτικές ομάδες και τους συντελεστές ΦΠΑ. Η έκθεση εξέτασε επίσης μεμονωμένες πρωτεύουσες, βαθμολογώντας τις με βάση τις ίδιες κατηγορίες.

Σε κάθε πρωτεύουσα και χώρα δόθηκε μια βαθμολογία από τους 1 έως το 100.

Το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Αυστρία, η Γερμανία, η Κύπρος και η Ισπανία κατατάγησαν στις πρώτες θέσεις με υψηλές βαθμολογίες για εύχρηστα εισιτήρια και καλύτερες τιμές.

Η Ελλάδα, η Κροατία και η Βουλγαρία ήταν στις τελευταίες θέσεις της λίστας των χωρών, με τη Βουλγαρία να μην σημειώνει βαθμούς σε καμία από τις τέσσερις κατηγορίες.

Όσον αφορά τις μεμονωμένες πόλεις, το Άμστερνταμ στις Κάτω Χώρες, το Λονδίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Δουβλίνο στην Ιρλανδία σημείωσαν τη χειρότερη βαθμολογία όσον αφορά το κόστος και την προσβασιμότητα στις συγκοινωνίες.

Οι πόλεις με τα φθηνότερα μηνιαία ή ετήσια εισιτήρια είναι η Πράγα, η Μπρατισλάβα, η Ρώμη και η Βιέννη. Σε αυτά τα μέρη, το κόστος είναι περίπου 0,85 ευρώ ή λιγότερο, ανά ημέρα μετά την προσαρμογή του επιπέδου τιμών.

Η Μαδρίτη βρίσκεται επίσης στη λίστα, αλλά μόνο προσωρινά, με έκπτωση 60% στα μηνιαία εισιτήρια που ισχύουν μέχρι τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Η Ισπανία έχει επίσης καταστήσει τα περιφερειακά και προαστιακά τρένα δωρεάν για τους συχνούς χρήστες μέχρι το τέλος του 2023, αν και υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ταξιδιών την ημέρα.

Οι πιο ακριβές πόλεις στην Ευρώπη ήταν το Λονδίνο, το Δουβλίνο, το Παρίσι και το Άμστερνταμ. Τα εισιτήρια εδώ κοστίζουν περισσότερο από € 2.25 ανά ημέρα.

Το Ταλίν ήταν μία από τις πρώτες πόλεις που έκαναν τις δημόσιες συγκοινωνίες δωρεάν για τους κατοίκους το 2013 και αυτό οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης κατά 1,2% από τότε που εισήχθη.

Η Greenpeace λέει ότι η μείωση του κόστους των δημόσιων συγκοινωνιών είναι ένας από τους «ευκολότερους και ταχύτερους» τρόπους για να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι περισσότερο τα τρένα και τα λεωφορεία, απο τα αυτοκίνητα. Η μείωση του κόστους των δημόσιων συγκοινωνιών, θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στην καταπολέμηση της κρίσης του κόστους ζωής και της αυξανόμενης φτώχειας στον τομέα των μεταφορών.

Αλλά το κόστος των δημόσιων συγκοινωνιών πρέπει να είναι χαμηλότερο από αυτό της λειτουργίας ενός αυτοκινήτου και να αξίζει την τιμή, διαφορετικά οι άνθρωποι δεν θα το χρησιμοποιήσουν, επισημαίνεται στην έκθεση. Επίσης σημειώνεται πως πολλές χώρες και πόλεις έχουν κάνει τις δημόσιες συγκοινωνίες φθηνότερες τις τελευταίες εβδομάδες, μήνες και χρόνια, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ο συνδυασμός χαμηλού κόστους, καλής υποδομής και ενός κατανοητού συστήματος έκδοσης εισιτηρίων θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρυνθούν περισσότεροι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες.