Περισσότεροι απο 7,9 εκατ. άνθρωποι θα έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 9ης Μαϊου. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον τύπο απο τις τελευταίες εκλογές της ΕΕ το 2019, ο αριθμός των ψηφοφόρων αυξήθηκε κατά περίπου 369.000.
Στη Σουηδία, μπορούμε να ψηφίσουμε από τις 22 Μαΐου. Ο αριθμός των ψηφοφόρων που ψηφίζουν για πρώτη φορά είναι 572.281 στις φετινές εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019 όπου ο αριθμός ήταν 498.592. Σύμφωνα με τη σουηδική εκλογική αρχή, τα στατιστικά στοιχεία βασίζονται σε στοιχεία από το μητρώο πληθυσμού της σουηδικής φορολογικής υπηρεσίας.
Πως λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκεντρώνει μόνο μέλη από 27 από τα 50 περίπου ανεξάρτητα κράτη της Ευρώπης. Οι δραστηριότητές τους κατανέμονται κυρίως μεταξύ του Στρασβούργου, όπου πραγματοποιούνται τετραήμερες σύνοδοι δώδεκα φορές το χρόνο, και των Βρυξελλών, όπου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής εργασίας, για παράδειγμα στις επιτροπές, καθώς και μικρότερου αριθμού μικρότερων διήμερων συνόδων. Επιπλέον, μεγάλα τμήματα της διοίκησης βρίσκονται στο Λουξεμβούργο. Το Κοινοβούλιο έχει επί του παρόντος 705 μέλη, τα οποία θα είναι 720 μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές στις 6-9 Ιουνίου. Πόσοι άνθρωποι προέρχονται από κάθε χώρα εξαρτάται από τον πληθυσμό. Τα μέλη εκλέγονται για πενταετή θητεία.
Στο Κοινοβούλιο οι εκλεγμένοι βουλευτές συμμετέχουν σε διαφορετικές κομματικές ομάδες οι οποίες αντιπροσωπεύουν κόμματα από διαφορετικές χώρες αλλά με τις ίδιες πολιτικές ιδεολογίες. Οι ευρωβουλευτές συζητούν και ψηφίζουν νόμους και κανονισμούς, πρώτα στις διάφορες επιτροπές και στη συνέχεια σε ολόκληρο το Κοινοβούλιο. Οι ίδιοι δεν μπορούν να παρουσιάσουν νομοθετικές προτάσεις, αλλά μόνο να προτείνουν και να προωθήσουν τροπολογίες. Συχνά σχηματίζονται διαφορετικές πλειοψηφίες για διαφορετικά νομοσχέδια. Τα μέλη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου είναι 720 βουλευτές από όλη την ΕΕ.
To Ευρωπαικό Κοινοβούλιο της ΕΕ πρέπει να δώσει το πράσινο φώς για τα πάντα, από το κλίμα και τη μετανάστευση έως τη γεωργία και τις μεταφορές. Οι νομοθετικές προτάσεις, για παράδειγμα, σχετικά με τους κανόνες για τις άδειες οδήγησης ή την επισήμανση των τροφίμων επεξεργάζονται στις επιτροπές του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια καταλήγουν σε μια πρόταση με την οποία τα κράτη μέλη πρέπει να είναι έτοιμα να συμβιβαστούν προκειμένου αυτή να γίνει πραγματικότητα. Τα μεμονωμένα μέλη μπορούν να έχουν τεράστια επιρροή, ειδικά εάν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις σε κάποιον τομέα και αποτελούν επίσης μέρος μιας από τις μεγαλύτερες κομματικές ομάδες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει λόγο στην εξωτερική πολιτική, ανεξάρτητα από το πόσα μη ή μη δεσμευτικά ψηφίσματα ψηφίζονται. Η φορολογική πολιτική είναι ένας άλλος τομέας όπου το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο δεν έχει λόγο, και αντί αυτού κάθε χώρα της ΕΕ έχει δυνατό δικαίωμα αρνησικυρίας. Ακόμη και για πολλά άλλα σοβαρά ζητήματα, εξακολουθούν να είναι οι κυβερνήσεις των κρατών, που έχουν το μεγαλύτερο βάρος, κυρίως επειδή μπορούν επίσης να επηρεάσουν τους βουλευτές της ΕΕ «τους» να «ψηφίσουν σωστά».
Ποιά είναι η δύναμη του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου; Εάν επιτρεπόταν στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο να αποφασίζει, η εξουσία του θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Μελλοντική επιθυμία πάντως είναι οι βουλευτές του ΕΚ να είναι σε θέση να υποβάλουν τις δικές τους νομοθετικές προτάσεις – κάτι που επί του παρόντος μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κάνει. Από την άλλη, υπάρχουν επίσης πολλά κόμματα, κυρίως μεταξύ της ακροδεξιάς, που θέλουν να μειώσουν – ή να καταργήσουν εντελώς – την εξουσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως για παράδειγμα Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, Omni κλπ