Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, για το φθινόπωρο του 2022, που διεξήχθη μεταξύ 12 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου 2022, στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι η ανησυχία του 100% των Ελλήνων και το 99% των Κυπρίων έναντι 93% των πολιτών στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ. Επτά λοιπόν από τους 10 ευρωπαίους πολίτες που ερωτήθηκαν ανησυχούν πρώτιστα για αυτό.
Η ανησυχία αυτή φαίνεται και στους πολίτες από την Ιταλία και την Πορτογαλία με ποσοστό 98% και στις δύο χώρες. Στην έρευνα πήραν μέρος συνολικά 26.431 Ευρωπαίοι και τα αποτελέσματα σε επίπεδο ΕΕ σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού της κάθε χώρας. Το αυξανόμενο κόστος ζωής στα τρόφιμα και στην ενέργεια επηρεάζει όλες τις κοινωνικές και δημογραφικές ομάδες ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, εκπαίδευσης, κοινωνικού και επαγγελματικού προφίλ. Κάπου ήταν αναμενόμενο πως η απειλή της φτώχειας και της κοινωνικής απομόνωσης, είναι η δεύτερη μεγάλη ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών με ποσοστό 82%.
Η τρίτη ανησυχία είναι η κλιματική αλλαγή και η εξάπλωση του πολέμου στην Ουκρανία προς άλλες χώρες με ποσοστό 81%. Οι Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέχρι στιγμής, καθώς μόνο ένας στους τρεις ερωτηθέντες βλέπει θετικά τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής.
Αναμένουν από την ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων προκειμένου να μετριαστούν οι πολλαπλασιαζόμενες επιπτώσεις των αλυσιδωτών κρίσεων που έχουν πλήξει την ήπειρο. Τι γίνεται με την οικονομική κατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών? Η έρευνα δείχνει πως οι επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες κρίσεις γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές. 46% των πολιτών της ΕΕ δήλωσε ότι το βιοτικό επίπεδό του ήδη έχει μειωθεί λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του αυξανόμενου κόστους ζωής. 39% δήλωσαν πως ακόμη δεν έχουν δει το βιοτικό επίπεδό τους να μειώνεται, αλλά αναμένουν ότι αυτό θα συμβεί το επόμενο έτος, δημιουργώντας μία μάλλον ζοφερή προοπτική για το 2023.
Είναι γεγονός πως ένα ποσοστό 30% σε 39% σε επίπεδο ΕΕ από το φθινόπωρο του 2021, δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους «τις περισσότερες φορές» ή «μερικές φορές». Οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ένα ποσοστό 37%, να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φτώχειας και της κοινωνικής απομόνωσης. Η δημόσια υγεία παραμένει σημαντική για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες σε ποσοστό 34%, όπως σημαντική παραμένει και η συνεχιζόμενη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής με ποσοστό 31%.
Η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (31%) είναι, επίσης, ψηλά στον κατάλογο των Ευρωπαίων πολιτών. Οι πρόσφατες κρίσεις και ιδιαίτερα ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ενισχύουν την υποστήριξη των πολιτών προς την EE: Σε ποσοστό 62% βλέπουν θετικά τη συμμετοχή στην ΕΕ, το οποίο αποτελεί ένα από τα υψηλότερα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί από το 2007. Τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (66%) θεωρούν σημαντική την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, ενώ το 72% πιστεύει ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ.
Το 36% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι η συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας είναι τα κύρια οφέλη τής ένταξης σε αυτήν, μία αύξηση έξι μονάδων από το φθινόπωρο του 2021. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η ΕΕ διευκολύνει την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών (35%) και συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη (30%).
Σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, ένας στους δύο Ευρωπαίους πολίτες δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τη διαδικασία (54%), στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο διάστημα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 (53% τον Οκτώβριο του 2017). Στο ερώτημα εάν θα ψήφιζαν, εφόσον αυτές οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα, ο μέσος όρος των Ευρωπαίων ερωτηθέντων απαντά θετικά σε ποσοστό 67%.
A.Z.