Γραφείο Επιτρόπου Επικοινωνιών: Κυβερνοασφάλεια: Ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο αρχίζει μαζί με την νέα σχολική χρονιά…

Nea2day.comΚΥΠΡΟΣ

Καθώς πλησιάζει η αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, είναι σημαντικό να αναδείξουμε το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία αποτελεί καθολικό μέρος της ζωής μας, προσφέροντας ευκολίες αλλά και ενέχοντας πολλούς κινδύνους. Είναι αναγκαίο να ευαισθητοποιήσουμε γονείς και παιδιά σχετικά με την σημασία της διαδικτυακής ασφάλειας. Ενώ οι ενήλικες μπορεί να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που ενέχει η χρήση της τεχνολογίας, οι νέοι και τα παιδιά πολλές φορές δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως αυτούς τους κινδύνους και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατευτούν από αυτούς.

Εκτός από τα θετικά χαρακτηριστικά και τις χρήσιμες υπηρεσίες που παρέχει το διαδίκτυο, υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι που κρύβονται μέσα σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

1. Εθισμός ο οποίος προκύπτει με την πολύωρη χρήση του διαδικτύου, όπως οι διάφορες διαδικτυακές δραστηριότητες.

2. Υποκλοπή προσωπικών δεδομένων η εξαπάτηση ενός χρήστη κάνοντας τον να δώσει προσωπικές πληροφορίες σε μια «ψεύτικη ιστοσελίδα» στο Διαδίκτυο.

3. Παραπληροφόρηση με την παρουσίαση διάφορων ψευδών ή τροποποιημένων πληροφοριών σε ιστοσελίδες, με πιθανό σκοπό την παραπλάνηση.

4. Συνομιλίες με αγνώστους δεν πρέπει να δίνουμε καμία προσωπική πληροφορία σε έναν άγνωστο. Πολλοί δίνουν ψεύτικα στοιχεία όπως φύλο, όνομα, ηλικία και έχουν σκοπό να αποσπάσουν πληροφορίες από τον χρήστη ή να τον εκμεταλλευτούν.

5. Εκφοβισμός όπως ανεπιθύμητα μηνύματα που περιέχουν διαφημιστικά προϊόντα, μηνύματα για ψεύτικα παιχνίδια, για ψεύτικες υπηρεσίες, για πορνογραφικό υλικό.

6. Αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο η οποία είναι επακόλουθο της πολύωρης ενασχόληση με το διαδίκτυο και οδηγεί πολλές φορές στην αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο και στην μείωση της επικοινωνίας με γονείς, με φίλους κλπ.

7. Αποπλάνηση κυρίως άγνωστοι εκμεταλλεύονται το στοιχείο της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο για να προσεγγίσουν ανήλικα παιδιά με στόχο τη σεξουαλική παρενόχληση.

8. Ακατάλληλο περιεχόμενο το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ρατσιστικό περιεχόμενο, προώθηση λάθος συμπεριφορών, προώθηση τυχερών παιχνιδιών, παρουσίαση πορνογραφικού υλικού, προώθηση βίας κ.λ.π

9. Ιοί και κακόβουλα λογισμικά τα οποία εγκαθίσταται στον υπολογιστή, συνήθως χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης, και ενεργοποιείται είτε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα είτε ύστερα από κάποια συγκεκριμένη ενέργεια.

Συμβουλές προς τους γονείς και παιδιά στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://csirt.cy/alerts/kyvernoasfaleia-ena-asfalestero