Η Κύπρος και η Δανία στην πρώτη θέση στην Ευρώπη στη σπατάλη τροφίμων. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πετάνε φαγητό σε απίστευτες ποσότητες.

Nea2day.comΚΥΠΡΟΣ, ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ο μέσος πολίτης της ΕΕ παράγει 132 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί σε 59,2 εκατομμύρια τόνους τροφίμων ετησίως σε όλο το μπλοκ. Η Κύπρος και η Δανία είναι μακράν οι χώρες όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων ανάμεσα στα 27 κράτη – μέλη. Η Κύπρος παράγει κατά μέσο όρο 294 κιλά αποβλήτων τροφίμων ανά άτομο ετησίως ενώ αντίστοιχα η Δανία 254.

Στο σύνολό τους, οι Ευρωπαίοι πολίτες σπαταλούν συλλογικά σχεδόν 60 τόνους τροφίμων ετησίως και οι αρχές στοχεύουν να μειώσουν τον αριθμό αυτό μέχρι το 2030.  Τα νοικοκυριά είναι υπεύθυνα για το 54% του συνόλου, ενώ το 46% προέρχεται από τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η Πορτογαλία κατατάσσεται στην τρίτη θέση με 185 κιλά ανά κάτοικο.

Για να εξηγήσουν αυτούς τους υψηλούς αριθμούς, οι αρχές επισημαίνουν παράγοντες όπως οι παρορμητικές αγορές, ο κακός προγραμματισμός και οι κακές δεξιότητες μαγειρέματος και η χαμηλή αντίληψη της αξίας των τροφίμων – αλλά και λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τη σήμανση των τροφίμων, όπως “ανάλωση μέχρι”‘.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει κατά το ήμισυ την κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτών έως το 2030.