ΥΠΕΞ: Αίτημα Ελλάδας-Κύπρου για αναβολή επιτροπής για τελωνειακή ένωση Τουρκίας

Nea2day.comΚΥΠΡΟΣ

Στο “Μεσημέρι και Κάτι” φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναμενόμενη συνάντηση Αναστασιάδη – Τατάρ, αλλά και στη Σύνοδο ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο.

Αρχικά ανέφερε ότι Γενικός Γραμματέας έχει δηλώσει την πρόθεση του να καλέσει μια άτυπη συνάντηση για να ανακοινωθεί επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στον Γκραν Μοντάνα.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από αυτόν που καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. «Μεταφέραμε στο Γενικό Γραμματέα την ετοιμότητα του Προέδρου για ανάπτυξη της πρωτοβουλίας για συνομιλίες».

Τόνισε ότι στην χθεσινή επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος ζήτησε συναντήσει γνωριμίας το συντομότερο δυνατόν. «Θεωρώ ότι η συνάντηση θα γίνει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί αύριο ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο, τονίζοντας ότι γίνεται σε μια χρονική συγκυρία όπου υπάρχουν αρκετές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Αναμένεται αύριο μια ανασκόπηση για τα όσα έχουν επιτευχθεί από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν αυτές οι συναντήσεις, τα αποτελέσματα και για τα επόμενα βήματα».

Ο κύριος Χριστοδουλίδης επεσήμανε οι συνεργασίες δεν γίνονται ως αντίδραση στα όσα κάνει η Τουρκία και ότι δεν είναι αντιτουρκικές πρωτοβουλίες. «Είναι συνεργασίες ανάμεσα στα κράτη της περιοχής για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις. «Δεν χτίζουμε εξωτερική πολιτική στα όσα κάνει η Τουρκία».

Εξήγησε ότι οι συζητήσεις για τη τελωνειακή ένωση της Τουρκίας έχουν παγώσει στη βάση συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σήμερα υπήρχε προγραμματισμένη επιτροπή η οποία αναβλήθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας και της Κύπρου».

Διευκρίνισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η αρχή κρατών και κυβερνήσεων εξέφρασε την ετοιμότητα τους για αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων, εάν η Τουρκία προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες που αφορούν την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε και θα έχει με Αμερικάνους αξιωματούχους, εξηγώντας ότι γίνεται ανασκόπηση όσων έχουν ανακοινωθεί στη διμερή συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ, όπως τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων και τη δημιουργία περιφερειακού κέντρου εκπαίδευσης.

Επιπλέον αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Αμμοχώστου, εξηγώντας ότι γίνονται προσπάθειες, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντική  να συμπερίληψη του ζητήματος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Το θέμα συζητείται και στο πλαίσιο της ανανέωσης της  θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών».

Τέλος εξήγησε ότι υπάρχει μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση από την Τουρκία, η οποία δεν περιορίζεται στην Κύπρο . «Αξιοποιούμαι όλα τα μέσα που έχουμε στη φαρέτρα μας όπως πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέσα».

https://www.sigmalive.com/news/politics/683377/ypeksaitima-elladaskyprou-gia-anavoli-epitropis-gia-teloneiaki-enosi-tourkiasCyprus Ministry of Foreign Affairs