Περιφέρεια ΑΜ-Θ Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος παρουσίασε την πολιτική της Διοίκησής του στον κρίσιμο τομέα της Υγείας.

Nea2day.comΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Χρήστος Μέτιος είμαστε στο πλευρό του. Μια τετραετία με έργα και δράσεις σε όλους τους κλάδους. Σήμερα ο Περιφερειάρχης παρουσίασε την πολιτική της Διοίκησής του στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, σε ειδική εκδήλωση διαβούλευσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια ΑΜΘ (https://www.pamth.gov.gr) στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή φορέων, δομών και συλλόγων του τομέα της Υγείας από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια διαθέτει σημαντικούς πόρους για υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό Υγείας από το ΕΣΠΑ ενώ ταυτόχρονα η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο μέσα από ελέγχους στο περιβάλλον, στα νερά και στα απόβλητα, μέσα από ελέγχους στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέσα από την καταπολέμηση των κουνουπιών, τον έλεγχο των μολυσματικών ασθενειών και την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Έργα έγιναν και συνεχίζονται να υλοποιούνται:

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η Διοίκηση της Περιφέρειας διέθεσε μέχρι σήμερα 64,3 εκ. ευρώ ενώ διαθέτει επίσης σημαντικούς πόρους για τη στήριξη δομών Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην κατασκευή του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και εξέφρασε  την ικανοποίησή του για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής, επισημαίνοντας ότι Περιφέρεια στέκεται συνεπής στις υποχρεώσεις της αναφορικά με τα συμπληρωματικά έργα υποδομής που έχει αναλάβει είτε να κατασκευάσει (5,2 εκ. € για την οδική σύνδεση από και προς το νοσοκομείο, για τους απαραίτητους κόμβους, για τον οδοφωτισμό, για τη βελτίωση των γύρω δρόμων, για τη σύνδεση με τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών) είτε να χρηματοδοτήσει (1 εκ. € στη ΔΕΥΑ Κομοτηνής για τη σύνδεση του νοσοκομείου με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης).

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στο σχεδιασμό για το μέλλον, υπογραμμίζοντας  ότι όλες οι δράσεις που ήδη υλοποιούνται θα συνεχιστούν ενώ ανέφερε ότι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Υγεία μπορούν, μέσω της υπερδέσμευσης, να φτάσουν τα 60 εκ. €, με το 60% των πόρων να κατευθύνονται στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Εθνικής Στρατηγικής Υγείας.

Ο τομέας της Υγείας αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις και κάποιες πρωτογνωρες όπως αυτη της πανδημίας. Σήμερα ο Χρήστος Μέτιος μίλησε και ανέφερε αναλυτικά όλα όσα έχουν γίνει, με στοιχεία και αριθμούς. Γιατί όπως έχω ξαναπεί, οι πράξεις μιλούν δυνατότερα από τα λόγια. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΑ!