ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Nea2day.comΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Διαβάστε στο κάτωθι δελτίου τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου τα θέματα που συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                 ΙΩΑΝΝΙΝΑ 6-7-2023

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

        ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.  26510- 27390

            26510- 87201                                                          ΠΡΟΣ.: Μ.Μ.Ε.

FAX:   26510 -34047

EMAIL: press-office@php.gov.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΎ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Ευστ. Νάνος


Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» Ευστάθιος Νάνος εκλέχτηκε σήμερα Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου σε Ειδική Συνεδρίαση του Σώματος. Η εκλογή Γραμματέα έγινε μετά την παραίτηση από το αξίωμα του κ. Δημητρίου Γκαμπρέλα.

Τακτική Συνεδρίαση- απάντηση στην επερώτηση για τον καθαρισμό παραλιών

Στην Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ακολούθησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απάντησε στην επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον καθαρισμό της παραλίας Δρεπάνου Μακρυγιαλίου. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

Ο καθαρισμός των παραλιών είναι μια υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης, αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται νόμιμα στους χώρους τους. Αφορά και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη Δημόσια Υγεία.. 

Την υποχρέωση αυτή εκπληρώνει η Περιφέρεια Ηπείρου τα τελευταία χρόνια, η οποία και φέτος προχώρησε σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμού των παραλιών. Για την ανάθεση του έργου τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και οι αποφάσεις αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια», στη διάθεση κάθε πολίτη και φυσικά των παρατάξεων.

Οι παραλίες δεν ανήκουν σε επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά είναι δημόσιοι χώροι τους οποίους κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται χιλιάδες απλοί πολίτες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, που δεν έχουν τη δυνατότητα  διακοπών και διαμονής σε μεγάλα ξενοδοχεία και οργανωμένες πλαζ.

 Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας   αναγνωρίζονται  και επικροτούνται  από τους πολίτες, αλλά και τους τοπικούς φορείς.  Με τον τρόπο που έγιναν φέτος οι καθαρισμοί, έγιναν και στο παρελθόν χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις ή διαμαρτυρίες όπως αυτές που φέτος που παρατηρήθηκαν. Ίσως φταίει και η προεκλογική περίοδος που διανύουμε.

Για τον καθαρισμό των παραλιών, όπως και πέρυσι, χρησιμοποιήθηκε από τον ανάδοχο ειδικό μισθωμένο μηχάνημα,  το οποίο μαζεύει μόνο απορρίμματα  (Πακέτα, κουτιά αναψυκτικών, καφέδων κλπ). Δεν μπορεί να μεταφέρει άμμο, παρά μόνο τη στρώνει  και  με τον επόμενο κυματισμό η παραλία επανέρχεται στην  αρχική της μορφή.

Με τις εργασίες καθαρισμού, όπως εξήγησα, δεν προκύπτει, ούτε είναι δυνατή καμία αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, και για αυτό δεν απαιτείται περιβαλλοντική άδεια. Υποχρέωση της Υπηρεσίας είναι η  ενημέρωση των τοπικών αρμόδιων υπηρεσιών.

Στην παραλία Δρεπάνου- Μακρυγιαλίου Ηγουμενίτσας έγιναν οι ίδιες εργασίες καθαρισμού, όπως και στις άλλες παραλίες. Οι αμμοθίνες ήταν εκτός του πεδίου καθαρισμού του μηχανήματος που χρησιμοποιήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, και  δεν είναι δυνατόν να απολογούμαστε  για παρεμβάσεις που έγιναν ή δεν έγιναν από τρίτους.

Συμπληρωματικά σας ενημερώνουμε, ότι ήδη έχει τοποθετηθεί η Διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε., η οποία αναφέρει ότι για την παραχώρηση χρήσης χώρων στην παραλία Δρέπανου- Μακρυγιαλίου έχει ληφθεί η σύμφωνη γνώμη του ΟΦΥΠΕΚΑ, Επίσης στο διάστημα που ακολούθησε  ανακοίνωσε ότι  μερίμνησε για την  αποκατάσταση των αμοθινών.

Να αναφέρω επίσης και δήλωση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας ο οποίος ευχαρίστησε την Περιφέρεια για τον καθαρισμό των παραλιών.

Καταλαβαίνω την  τάση  ορισμένων να αντιπολιτευτούν την Περιφέρεια, το Δήμο, τον ΟΛΗΓ κ.ο.κ. Αντί όμως να αναλώνονται σε λεπτομέρειες, ας κοιτάζουν και τη γενική εικόνα που δείχνει το τελικό αποτέλεσμα μιας παρέμβασης.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, εκπληρώθηκε ο βασικός μας στόχος, που είναι η παράδοση κατά την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου στον κόσμο, ώστε να μη δυσφημείται ο τουρισμός και γενικά η Ήπειρος.

Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και φέτος.

Εγκρίθηκαν τα Ειδικά Σχέδια Πολιτικής Προστασίας

για τις Π.Ε. Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας

Στη σημερινή του συνεδρίαση το  Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ενέκρινε τα Ειδικά Σχέδια Πολιτικής Προστασίας για τις Π.Ε. Άρτας, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας. Ειδικότερα πρόκειται για τα εξής:

  1. Ειδικό Σχέδιο  αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ 2» Περιφέρειας Ηπείρου 
  2.  Ειδικό Σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών ΠΕ. Άρτας με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2» 
  3. Ειδικό Σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών ΠΕ Θεσπρωτίας με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2»  
  4. Ειδικό Σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών ΠΕ Πρέβεζας με την κωδική ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2»  
  5.   Ειδικό Σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων Π.Ε. Άρτας με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2 
  6.  Ειδικό Σχέδιο  αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων Π.Ε. Θεσπρωτίας με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2» 
  7. Ειδικό σχέδιο   αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων Π.Ε. Πρέβεζας με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2»

Στην εισήγησή του ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτριος Μαυρογιώργος,  ανέφερε  ότι τα Σχέδια που κατατέθηκαν σήμερα για έγκριση είναι συνέχεια εκείνων που ήδη εγκρίθηκαν για την Π.Ε. Ιωαννίνων. Στη συνέχεια μεταξύ άλλων τόνισε: «Τα σχέδια  -περιγράφουν αναλυτικά τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις κάθε φορέα σε περιπτώσεις εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, πλημμυρών ή και σεισμών.

Εκείνο που θέλω να τονίσω,  είναι ότι κανένα σχέδιο από μόνο του, όσο τέλειο και αν είναι, δεν μπορεί να φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, εάν δεν συνυπάρχουν η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, χωρίς περιχαρακώσεις γύρω από τις αρμοδιότητές τους, αλλά και των πολιτών οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθούν τις υποδείξεις των υπεύθυνων οργάνων.

Εύχομαι να μη χρειαστεί η εφαρμογή κανενός από τα Ειδικά Σχέδια που σήμερα, αλλά και στην προηγούμενη συνεδρίαση, καταθέσαμε στον Περιφερειακό Συμβούλιο.  Η κλιματική αλλαγή δεν επιτρέπει όμως κανένα εφησυχασμό».

Συγκρότηση του Περιφερειακού Επιστημονικού Συμβουλίου

Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Ηπείρου

Το Περιφερειακό Συμβούλιο    ενέκρινε επίσης τον κατάλογο των μελών που θα συγκροτήσουν το νέο Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Ηπείρου, όπως τον πρότεινε η πενταμελής επιτροπή που είχε οριστεί με προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Από τον Πίνακα «Καθηγητές Α.Ε.Ι.& Eρευνητές, τακτικά μέλη επελέγησαν οι:

1.Άννα Μπατιστάτου Καθηγήτρια Ιατρικής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών,

2.Σάββας Χριστοφορίδης Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής και Διευθυντής Ινστιτούτου Βοϊοατρικών Ερευνών Ιωαννίνων,

3. Σταυρούλα Τσιάρα, Καθηγήτρια Παθολογίας,

4.Ανδρέας Τζάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οργανικής Χημείας

5. Αλέξανδρος Τζάλλας Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

6. Μάριος Ματαράγκας, Κύριος Ερευνητής (από το Ινσιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων, Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ).

Στον  πίνακα  περιλαμβάνονται επίσης και άλλοι έξι καθηγητές που ορίστηκαν ως αναπληρωματικά μέλη.

Από τον Πίνακα «Επαγγελματιών» κατά σειρά επελέγησαν οι:

  1. Γεώργιος Ρογκάκος Διευθυντής Προϊόντων της NATECH S.A.
  2. Δημήτριος Γερογιάννης Επιστήμονας Πληροφοτικής
  3. Ιωάννα – Ευπραξία Παρηγορίδη χημικός
  4. Ελένη Πλαχούρα Πολιτικός Μηχανικός Επιχειρηματίας
  5. Αναστάσιος Κούτλας Επιστήμονας πληροφορικής/Ελεύθερος Επαγγελματίας.

Στον πίνακα περιλαμβάνονται άλλοι πέντε επαγγελματίες που ορίστηκαν ως αναπληρωματικά μέλη.

Συζήτηση για τα έργα ΑΠΕ στη Λάκκα Σουλίου

Εκτενής συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα έργα Α.Π.Ε. στην περιοχή Σουλίου (αλλά και σε Γράμμο- Σμόλικα), μετά από πρόταση της παράταξης Λαϊκής Συσπείρωσης.

Όπως τονίστηκε τόσο από τον Περιφερειάρχη, όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Γοργόλη για το έργο στην περιοχή Σουλίου, το θέμα θα εισαχθεί προς γνωμοδότηση στην ερχόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ενημερώνοντας παράλληλα το Σώμα, αλλά και τους παριστάμενους κατοίκους ότι η εισήγηση της Υπηρεσίας είναι αρνητική.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε ότι   η θέση της Περιφέρειας είναι πάγια κατά της κατασκευής αιολικών πάρκων σε βουνά με υψόμετρο άνω των 1200 μέτρων και  με σεβασμό στις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών, όπως έχει αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του κατά το 2020.

Το Π.Σ. ομόφωνα αποφάσισε την επικαιροποίηση της απόφασης της 26η Ιουνίου 2020  και παράλληλα να εισηγηθεί στην καθ΄ύλην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, όπως λάβει υπόψη της για τη στοιχειοθέτηση της αρνητικής του γνωμοδότησης επί του φακέλου ΜΠΕ του έργου: «ΑΣΠΗΕ Όρη Σουλίου- Θεσπρωτικά όρη» το υπόμνημα που κατέθεσαν από κοινού ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος π. Δήμου Θεσπρωτικού, ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Πρέβεζας «Κασσιώπη» και η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Λάκκας Σουλίου.

Παρέμβαση Περιφερειάρχη για αποζημίωση

των ζημιών από τις καιρικές συνθήκες

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι έχει στείλει ήδη δύο έγγραφα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον ΕΛΓΑ (28 Ιουνίου το πρώτο, 3 Ιουλίου το δεύτερο) με αναφορές στις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στην Ήπειρο από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.

Στο πρώτο έγγραφο γινόταν αναφορά σε καταστροφές που έχουν υποστεί η παραγωγή ακτινιδίων στην Άρτα, η παραγωγή πατάτας στη Χρυσοβίτσας, ως και η  παραγωγή (συλλογή)  μηδικής στις περιοχές Κόνιτσας, Ιωαννίνων, Παρακαλάμου κ.α.,  τ κηπευτικά, αλλά και  αμπελώνες.

Το δεύτερο έγγραφο αναφέρονταν αποκλειστικά στις ζημιές που έχουν υποστεί από περονόσπορο οι αμπελοκαλλιέργειες, ζητώντας από τον Υπουργό  να αποζημιωθούν οι  καλλιεργητές  από το Πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) οριζόντια και χωρίς αποκλεισμούς.