Κέντρο Πολιτισμού του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Nea2day.comΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για την ίδρυση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) συστάθηκε πρόσφατα η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Κέντρο Πολιτισμού του Οικουμενικού Ελληνισμού», με μεταξύ άλλων στόχους την:

• προστασία, διάσωση, συγκέντρωση, ταξινόμηση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Οικουμενικού Ελληνισμού,

προβολή και στη διάδοση της σύγχρονης πολιτιστικής εξέλιξης και δημιουργίας του πολιτισμού του Οικουμενικού Ελληνισμού,

• υποστήριξη της καταγραφής και της τεκμηρίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Οικουμενικού Ελληνισμού με στόχο την αξιοποίησή του ως πηγή γνώσης για τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα,

• παρουσίαση και προβολή στο ευρύ κοινό των στοιχείων που αφορούν την έρευνα, την προστασία, τη διαχείριση και με ποικίλους τρόπους αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Οικουμενικού Ελληνισμού γενικά και ειδικά, με στόχο την αναγνώριση της αξίας του, των μορφών καλλιτεχνικής και πνευματικής έκφρασης καθώς και δημιουργίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, όπου αρχαιότητα και σύγχρονος πολιτισμός μπορούν να συμβιώνουν σε μία αρμονική σχέση και συνέχεια χώρου και χρόνου, να προσελκύσουν ιδέες δυνάμενες να συμβάλλουν στην υλοποίηση ενός ευρύτατου φάσματος πολιτιστικών δράσεων,

• ανταλλαγή εμπειριών και ιδεών με ανθρώπους των γραμμάτων και τεχνών του Οικουμενικού Ελληνισμού καθώς και

• στο σεβασμό της αυθεντικότητας του υλικού που αφορά την διαχρονική πολιτιστική κληρονομιά του Οικουμενικού Ελληνισμού με την εξασφάλιση συνθηκών προστασίας του αυθεντικού υλικού κατά την τυχόν σύγχρονη χρήση του,

Το Ίδρυμα Ελληνική Βιβλιοθήκη, Αρχείο και Μουσείο Σουηδίας (ΕΒΑΜΣ), ανέλαβε πρωτοβουλία και προχώρησε στην ίδρυση Κοινωνικής

Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) με απώτερο σκοπό και στόχο τη δημιουργία και λειτουργία «Κέντρου Πολιτισμού του Οικουμενικού Ελληνισμού (ΚΕΠΟΕ)».

Κύριος σκοπός της επιχείρησης είναι η υλοποίηση δράσεων πολιτιστικού χαρακτήρα, που εστιάζονται στην ανάπτυξη καλών κοινωνικών και πολιτιστικών σχέσεων του Μητροπολιτικού (Ελλαδικού) με τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Βασίζεται δε στην από κοινού συνεργασία τόσο με φορείς της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, με συλλόγους, ενώσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, όσο και με άλλα νομικά ή και φυσικά πρόσωπα κατά περίπτωση.

Η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΚΕΠΟΕ θα δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεργασίας με ιδρύματα, οργανώσεις, φορείς και ιδιώτες -με προγραμματικές συμβάσεις συνεργασίας-, ώστε να αναλαμβάνει άμεσα και εξ ολοκλήρου τη διαχείριση, την προβολή και την ποικιλόμορφη αξιοποίηση συλλογών, οι οποίες σχετίζονται με τη δράση οργανώσεων και φυσικών προσώπων του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Έδρα του ΚΕΠΟΕ ορίστηκε ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, όπου και έχουν μεταφερθεί οι συλλογές του Ιδρύματος ΕΒΑΜΣ, ώστε να αποτελέσουν το θεμέλιο λίθο του υλικού που θα διαχειρίζεται και θα προβάλει το ΚΕΠΟΕ. Η οργάνωση λειτουργίας και ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων της εταιρείας, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Τα ιδρυτικά μέλη της Κοιν.Σ.Επ., είναι άτομα με πολυετή εμπειρία και ιδιαίτερες ευαισθησίες σε ότι αφορά τη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής δράσης και κληρονομιάς του οικουμενικού ελληνισμού.

Ήδη το «Κέντρο Πολιτισμού του Οικουμενικού Ελληνισμού», συλλέγει υλικό από διάφορες χώρες και προγραμματίζει πολιτιστικές εκδηλώσεις στο άμεσο μέλλον.

Στο παραπάνω πλαίσιο, καλούνται φορείς και άτομα που σχετίζονται με τον Οικουμενικό Ελληνισμό να δωρίσουν υλικό αρχείων, βιβλία και σχετικά αντικείμενα στο ΚΕΠΟΕ. Οποιαδήποτε δωρεά καταχωρείται στο όνομα του δωρητή και διατηρείται για μελλοντική χρήση από ενδιαφερόμενους με πιθανούς όρους του κάθε δωρητή.

Αρχεία μπορούν να σταλούν είτε σε αυθεντική μορφή, είτε αντίγραφα σε χαρτί ή και σε ηλεκτρονική μορφή.

Από τη Διοικούσα Επιτροπή της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Κέντρο Πολιτισμού του Οικουμενικού Ελληνισμού (ΚΕΠΟΕ).

Ταχυδρομική διεύθυνση: Τ.Θ. 70, 600 63 Λεπτοκαρυά.

E-mail: koinsep.kepoe@gmail.com

Εικόνα: Τμήμα από χαρακτικό του Gir. Audran από το 1672 με θέμα την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου. Από τις συλλογές του Ιδρύματος ΕΒΑΜΣ.

Κέντρο Πολιτισμού του Οικουμενικού Ελληνισμού :: https://https://www.spieria.gr