Ανησυχία έχει καταλάβει τόσο τη Γερμανία, την Σουηδία, την Φινλανδία και την Λιθουανία, λόγω της καταστροφής υποθαλάσσιων καλωδίων επικοινωνίας που περνάνε μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα, στην Γερμανία και την Φινλανδία, διεξάγεται έρευνα.
Το εν λόγω καλώδιο έχει μήκος σχεδόν 1.200 χιλιομέτρων και είναι η μοναδική άμεση σύνδεση μεταξύ της Φινλανδίας και της Κεντρικής Ευρώπης. Λειτουργεί δε παράλληλα με άλλα σημαντικά κομμάτια υποδομών, συμπεριλαμβανομένων αγωγών και ηλεκτρικών καλωδίων.
Ίσως θεωρηθεί σύμπτωση, ίσως και όχι, κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ζημιά ενός άλλου αντίστοιχου καλωδίου μεταξύ Λιθουανίας και Σουηδίας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, εκπρόσωπος του φορέα εκμετάλλευσης, της λιθουανικής εταιρείας Telia, Andrius Semeskevicius, και στο παρελθόν παρουσιάστηκαν ζημιές στο καλώδιο αυτό εξαιτίας της παλιαιότητάς του. Το ερώτημα είναι αν πρόκειται για φθορά των υποδομών και αν θα κατηγορηθεί και πάλι η Ρωσία?
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει κατηγορηθεί. Από την άλλη, ένα σαμποτάζ στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ θα φαινόταν πιο λογική απάντηση στη διοχέτευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία…
«Αυτά τα καλώδια παρέχουν συνδεσιμότητα πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών στις χώρες της περιοχής της Βαλτικής και αποτελούν σημαντικό στοιχείο της υποδομής πληροφοριών της ΕΕ» εξηγεί, στα μέσα ενημέρωσης, ο Vsevolod Shimov, Σύμβουλος του Προέδρου της Ρωσικής Ένωσης Βαλτικών Σπουδών.
Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική απομόνωση της Φινλανδίας, της Σουηδίας και των χωρών της Βαλτικής από την «ηπειρωτική» Ευρώπη, οι επικοινωνίες στη Βαλτική Θάλασσα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Σύμφωνα με τον Shimov «δεν μπορεί να αποκλειστεί φθορά, ειδικά επειδή τα καλώδια και οι σωλήνες υφίστανται αναπόφευκτα διάβρωση στο θαλασσινό νερό. Όμως τέτοια περιστατικά στη Βαλτική Θάλασσα άρχισαν να συμβαίνουν συχνά και η γενική κατάσταση στην περιοχή συμβάλλει στην εμφάνιση εκδοχών δολιοφθοράς.
Εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών της Γερμανίας και της Φινλανδίας πιστεύουν ότι η ασφάλεια στην περιοχή απειλείται λόγω ενός «υβριδικού πολέμου από την πλευρά των κακόβουλων παραγόντων», καθώς και λόγω της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, Omni, Simployer κλπ, Νορβηγικά, Δανέζικα μέσα ενημέρωσης, Ελληνικό και Διεθνή τύπο.