«Έκρηξη» του ADHD, στα παιδιά, πολύ πιο πάνω απο τον παγκόσμιο μέσο όρο, έχει η Σουηδία.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Σύμφωνα όσα διαβάζουμε στο σουηδικό τύπο στη Σουηδία υπάρχει «έκρηξη» του ADHD, στα παιδιά, πολύ πιο πάνω απο τον παγκόσμιο μέσο όρο. Για τον λόγο αυτό πρόκειται να ξεκινήσει μια έρευνα απο την πλευρά της κυβέρνησης, για να βρεθούν τα αίτια της αύξησης αυτής. Σύμφωνα με τον Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Jakob Forssmed και στατιστικά στοιχεία από το Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας της Σουηδίας, το 10,5% των αγοριών και το 6% των κοριτσιών στη Σουηδία το 2022,  είχαν διαγνωστεί με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD).

Τα ποσοστά αναμενόταν να αυξηθούν κατά 11 με 15% αλλά με την πάροδο των χρόνων αυξήθηκαν περισσότερο. Τα φάρμακα για την Διαταραχή της Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας που συνταγογραφήθηκαν σε αγόρια ηλικίας 10 έως 17 ετών έχουν αυξηθεί κατά 800% τα τελευταία 15 χρόνια. Χαρακτηριστικά από το 1% των αγοριών που συνταγογραφήθηκαν τα σχετικά φάρμακα το 2001, το 2022 το ποσοστό ανέβηκε σε 8%. Για τα κορίτσια η αύξηση ήταν δεκαπλάσια, από 0,5% σε περίπου πέντε%.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, από τότε που εκδόθηκε η προηγούμενη σύσταση θεραπείας στη Σουηδία το 2016, «αναπτύχθηκαν νέα φάρμακα, πραγματοποιήθηκαν νέες έρευνες, καλύτερα κριτήρια διάγνωσης, αλλά υπήρχε και αυξημένη ευαισθητοποίηση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, των σχολείων και του κοινού». «Φαίνεται επίσης να υπάρχει η πεποίθηση ότι η διάγνωση ήταν μια επίσημη ή άτυπη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να λάβουμε επιπλέον βοήθεια στο σχολείο», συνέχισε ο Υπουργός και κατέληξε πως η αναθεώρηση που έγινε ήταν μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την προώθηση της ψυχικής υγείας και την πρόληψη της αυτοκτονίας μεταξύ παιδιών και νέων.

Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως για παράδειγμα Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, Omni κλπ, Νορβηγικά μέσα ενημέρωσης και Διεθνή τύπο.