07.01.2024 Έναρξη του Συνεδρίου «Society and Defense» στην περιοχή Sälen, της Σουηδίας.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον σουηδικό τύπο σήμερα, ξεκίνησε στην περιοχή Sälen η τριήμερη διάσκεψη ασφαλείας «Society and Defense»*. Στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο μέσω βιντεοκλίσης, ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy, ευχαρίστησε τη Σουηδία και τον λαό της, για την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία αλλά και για την  στρατιωτική βοήθεια της Σουηδίας, ειδικά για την αποστολή του Combat Vehicle 90 και του συστήματος πυροβολικού Archer, τα οποία έχουν σώσει ζωές Ουκρανών, όπως είπε.

Τόνισε, πως προκειμένου να διασφαλιστεί στρατιωτικά η Ευρώπη έναντι της Ρωσίας μακροπρόθεσμα, υπάρχει μόνο μία λύση: και αυτή είναι η κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανία εξοπλισμών. Κατέληξε στο ότι η Ρωσία, εκτός από την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, διεξάγει επί του παρόντος υβριδικό πόλεμο εναντίον μεγάλων τμημάτων της Ευρώπης.

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ Tobias Billström (M), κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο επεσήμανε επτά «σημεία προσανατολισμού» που θα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες αρχές για την πολιτική ασφάλειας της Σουηδίας.

Ο πρώτος είναι να περιοριστούν οι στρατηγικές δυνατότητες δράσης της Ρωσίας σε στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Αυτό κατά κύριο λόγο, μπορεί να επιτευχθεί με την ισχυρή και συνεχιζόμενη υποστήριξη της Σουηδίας προς την Ουκρανία. Και είναι μια προτεραιότητα της Σουηδικής Κυβέρνησης.

Η Σουηδία, θα ακολουθήσει επίσης μια «πολιτική αλληλεγγύης στη συμμαχία» ως μέλος του ΝΑΤΟ. «Η Σουηδία θα είναι ένα αξιόπιστο, αλληλέγγυο και αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Billström. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η Σουηδία πρέπει να δραστηριοποιηθεί όχι μόνο στην άμυνα και την ασφάλεια γύρω από τα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, αλλά επίσης, για παράδειγμα, γύρω από τα νότια σύνορα της Ευρώπης και την Αρκτική. Τόνισε ότι η επερχόμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είναι η μεγαλύτερη αλλαγή στη σουηδική πολιτική ασφαλείας εδώ και πάνω από 200 χρόνια.

Ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας, δεν έκανε κάποιες προβλέψεις αναφορικά με το πότε η Τουρκία θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Να θυμίσουμε, πως τις ημέρες που μεσολάβησαν, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου, ενέκρινε την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έστειλε το θέμα για απόφαση στο Κοινοβούλιο. Το τουρκικό κοινοβούλιο ανοίγει για το νέο έτος στα μέσα Ιανουαρίου. Ο ίδιος βλέπει ως θετικό το γεγονός πως δεν έχει απαιτηθεί κάτι νεότερο από την σουηδική πλευρά.  

Ποια όμως είναι τα 7 σημεία επτά «σημεία προσανατολισμού» της Σουηδίας; Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν σήμερα, στον σουηδικό τύπο και αναδημοσιεύουμε επιγραμματικά είναι τα εξής Η Σουηδία θα εργαστεί για τον περιορισμό του στρατηγικού πεδίου δράσης της Ρωσίας, θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά, θα ενισχύσει την ασφάλεια των όμορων χωρών της και του ευρωατλαντικού χώρου στο σύνολό του, θα «αγκαλιαστούν» οι νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση της ασφάλειας στη βόρεια Ευρώπη ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα ενισχυθούν οι ευκαιρίες για αυξημένη επιρροή στην πολιτική ασφάλειας της Σουηδίας, μέσω του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Θα διασφαλιστεί η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Θα ενισχυθεί η συνεργασία της Σουηδίας με τις όμορες χώρες, στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη, Sipri, περίπου 50 πόλεμοι διεξάγονται στον κόσμο, οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται, και από τις ρωσοαμερικανικές συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών, μόνο ένας παραμένει. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αχτίδες φωτός. 

Για παράδειγμα ένα θετικό στοιχείο είναι ότι τα θέματα που αφορούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, έχουν πλέον προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη συνεδρίων, και αυτό σημαίνει πως οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πραγματικά και ενδιαφέρονται τώρα πολύ περισσότερο, κάτι που δεν συνέβαινε πριν δύο χρόνια για παράδειγμα.

Αναφορικά με τις εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, εκπρόσωποι του SIPRI επισημαίνουν πως μακροπρόθεσμα πρέπει να εξακολουθήσει να υπάρχει συνεργασία σε θέματα όπως η υγεία και το εμπόριο.

* Το Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Folk och Försvar» ή αλλοιώς  «Society and Defense» είναι το πιο σημαντικό συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Ιανουάριο, σε κάποιο χειμερινό θέρετρο και αφορά την σουηδική πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Εκτός από μέλη της σουηδικής βασιλικής οικογένειας που παρευρίσκονται στο συνέδριο, βασικοί ομιλητές είναι ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών καθώς και ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων. Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα https://folkochforsvar.se/in-english/

Με πληροφορίες από

Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως

Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, ΕΚΟT, Omni κλπ