Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, υπήρχε η ελπίδα ότι η Τουρκία θα έλεγε ναι, στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής της Τουρκίας, ψήφισε υπέρ, αλλά η τελική απόφαση που απαιτείτο δεν ελήφθη ποτέ. Αντ ‘αυτού, το τουρκικό κοινοβούλιο έκλεισε για το Σαββατοκύριακο. Και η Ουγγαρία δεν έκανε ούτε τα τελικά αποφασιστικά βήματα. Οι δύο χώρες είναι οι μόνες που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα εγκρίνουν την υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Τώρα ανακοινώθηκε ότι η ένταξη της Σουηδίας μπορεί να καθυστερήσει περαιτέρω.
Ποιες είναι όμως οι αντιδράσεις της Σουηδίας στην ανατροπή αυτή? Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Aron Emilsson (SD), δεν θέλησε να κάνει εικασίες για το πότε η Σουηδία θα μπορούσε να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά διατηρεί την αισιοδοξία του.
Η ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Magdalena Andersson, δήλωσε στον σουηδικό τύπο πως «Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια της Σουηδίας να μπορέσουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατό» και πρόσθεσε «Είναι καλό που η Τουρκική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε την αίτηση της Σουηδίας. Τώρα απομένει στο Κοινοβούλιο να κάνει την ίδια εκτίμηση και στη συνέχεια στον Πρόεδρο Ερντογάν να δώσει την τελική έγκριση για την επικύρωση. Βρισκόμαστε σε ένα ευαίσθητο στάδιο της διαδικασίας όπου η Ουγγαρία πρέπει επίσης να επικυρώσει την αίτησή μας». Να θυμίσουμε πως ήταν κατά την διάρκεια της Πρωθυπουργίας της, η Σουηδία υπέβαλε την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Πανεπιστημιακοί, όπως για παράδειγμα ο Magnus Christiansson, Ανώτερος Λέκτορας Πολεμικών Σπουδών στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας, δήλωσε στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης πως «Υπάρχει ένα παράθυρο ανοιχτό τώρα. Δεν γνωρίζουμε όμως, πόσο καιρό θα είναι ανοιχτό αυτό το παράθυρο. Ζούμε σε πολύ ταραγμένους καιρούς», επεσήμανε.
Εάν η Σουηδία εμποδιστεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μέχρι και αυτό το καλοκαίρι (9-11 Ιουλίου) υπάρχει κίνδυνος η αίτηση ένταξή της, να πέσει στο κενό και να παραμείνει έτσι για αρκετά χρόνια. Την γνώμη αυτή ασπάζονται και διάφοροι, αμυντικοί εμπειρογνώμονες, σε σουηδικές εφημερίδες. Χαρακτηριστικά ο Patrik Oksanen του Τhink Τank Free World, δήλωσε πως «Αν δεν παρευρεθούμε στη σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο, τότε μπορούμε να το ξεχάσουμε για το άμεσο μέλλον».
Πάντως την Τετάρτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ότι «η Σουηδία θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ μέχρι τον Ιούλιο».
Υπάρχουν όμως και διάφοροι άλλοι παράγοντες σύμφωνα με τους ειδικούς, που μπορούν να δυσκολέψουν τα πράγματα για τη Σουηδία. Αυτοί οι παράγοντες είναι για παράδειγμα, οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία, ο τρόπος με τον οποίο η Ρωσία θα ενεργήσει στο μέλλον, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-Ηνωμένων Πολιτειών, η εμπιστοσύνη μεταξύ των ηγετών των χωρών και η αγορά αμερικανικών αεροσκαφών F-16 απο την Τουρκία.
Την Κυριακή, θα ξεκινήσει στο Sälen, το συνέδριο για την «Κοινωνία και την Άμυνα». Η αίτηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα είναι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης. «Η Κοινωνία και η Άμυνα» προσελκύουν πάντα έναν αριθμό γνωστών προσωπικοτήτων. Φέτος, για παράδειγμα, συμμετέχουν ο βασιλιάς Carl Gustaf, η πριγκίπισσα Victoria και ο πρίγκιπας Daniel. Ο πρωθυπουργός Ulf Kristersson (M), η αρχηγός της αντιπολίτευσης Magdalena Andersson (S) και αρκετοί άλλοι πολιτικοί και εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας θα μεταβούν επίσης εκεί.
Με πληροφορίες από
Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως
Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, ΕΚΟΤ κλπ