Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στη Σουηδία, σε δηλώσεις στρατιωτικών αξιωματούχων πως θα μπορούσε να υπάρξει πόλεμος στη χώρα, στο συνέδριο «Society and Defence».

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Το συνέδριο «Society and Defence» ολοκληρώθηκε την εβδομάδα που πέρασε στο Sälen της Σουηδίας. Υπήρχαν αρκετές ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και αποτελέσματα, τα οποία αναρτήσαμε σε προηγούμενο άρθρο του περιοδικού μας, όμως υπήρχαν και τοποθετήσεις που ανησύχησαν την σουηδική κοινωνία και έφεραν έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Για παράδειγμα η δήλωση του Υπουργού Πολιτικής Άμυνας Carl-Oskar Bohlin, στην εν λόγω διάσκεψη, πως «θα μπορούσε να υπάρξει πόλεμος στη Σουηδία», τάραξε τα «ειρηνευτικά λιμνάζοντα νερά» της Σουηδίας μιας χώρας, η οποία μετά από περισσότερους από δύο αιώνες ειρήνης, απέχει λίγα βήματα από την ένταξη στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Στη συνέχεια, ήρθε και η δήλωση του στρατιωτικού διοικητή Micael Byden, ο οποίος είπε «ότι όλοι οι Σουηδοί θα πρέπει να προετοιμαστούν ψυχικά για το ενδεχόμενο αυτό».

Και οι δύο αυτές τοποθετήσεις, προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης, ανησυχία αλλά και κατηγορίες για κινδυνολογία. Είναι χαρακτηριστικό, πως η πρώην Πρωθυπουργός Magdalena Andersson, δήλωσε στη σουηδική τηλεόραση ότι ενώ η κατάσταση ασφαλείας είναι σοβαρή, «δεν είναι σαν ο πόλεμος να είναι ακριβώς έξω από την πόρτα».

Οι τοποθετήσεις αυτές έχουν και άμεσο αντίκτυπο στα παιδιά. Σύμφωνα με την οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών Bris, μέχρι τώρα δεν υπήρχαν κλήσεις στην εθνική γραμμή βοήθειας από νέους αναφορικά με την πιθανότητα πολέμου. Όμως παρατηρήθηκε, σύμφωνα με την οργάνωση, πως την τελευταία εβδομάδα, παρατηρήθηκε μια αύξηση στις κλήσεις νέων, που εξέφραζαν την ανησυχία τους για την πιθανότητα πολέμου, σύμφωνα με όσα έχουν δει σε ειδήσεις, αναρτήσεις ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok. Σύμφωνα με εκπροσώπους του οργανισμού Bris, θα πρέπει στον αντίποδα να υπάρχουν και πληροφορίες για παιδιά όταν βγαίνουν τέτοιου είδους πληροφορίες για ενήλικες.