Αρχηγός της Σουηδικής Αστυνομίας «Όλες οι αρχές πρέπει να συσπειρωθούν και να εντείνουν το έργο τους κατά της βίας».

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Κοινή συνέντευξη τύπου στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, έδωσαν σήμερα ο Αρχηγός της Σουηδικής Αστυνομίας Anders Thornberg, ο Αρχηγός της ΝΟΑ Johan Olsson, o Αρχηγός της Περιφερειακής Αστυνομίας Ulf Johansson, o Αρχηγός της Περιφερειακής Αστυνομίας της Στοκχόλμης Mattias Andersson και η βοηθός Αρχηγός Περιφερειακής Αστυνομίας Carina Lennquist, αναφορικά με την έξαρση της εγκληματικότητας ειδικά τον τελευταίο μήνα.

«Τις τελευταίες ημέρες ένα κύμα βίας συγκλόνισε τη χώρα μας», επεσήμανε ο Anders Thornberg για να συνεχίσει πως «Δεν είναι μία γραμμή που έχει ξεπεραστεί, είναι πολλές». «Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι αυτή η σοβαρή βία θα σταματήσει γρήγορα» συνέχισε. «Πιστεύουμε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν νέα περιστατικά βίας πριν αντιστραφεί αυτή η κατάσταση» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του σουηδικού τύπου, ανήλικα παιδιά έρχονται οικειοθελώς  σε επαφή με τις συμμορίες για να συμμετέχουν σε αυτές, όπου στη συνέχεια εκπαιδεύονται για να γίνουν δολοφόνοι.

Ο Αρχηγός της Σουηδικής Αστυνομίας περιέγραψε την βία ως αδίστακτη και τόνισε πως  «Τα παιδιά πρέπει να έχουν πίστη στο μέλλον, τα παιδιά δεν πρέπει να θέλουν να είναι δολοφόνοι».

«Όλες οι αρχές πρέπει να συσπειρωθούν και να εντείνουν το έργο τους κατά της βίας», σύμφωνα με τον Αρχηγό της Εθνικής Αστυνομίας. Ο ίδιος θέλει επίσης η αστυνομία να συνεργαστεί ακόμη περισσότερο με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος «η συνεργασία δεν αφορά την ανάπτυξη προσωπικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε επιχειρησιακά καθήκοντα στο πεδίο». (Däremot handlar samarbetet inte om att sätta in personal från Försvarsmakten i operativa uppgifter ute på fältet). Αλλά υποστηρικτική βοήθεια του στρατού στην αστυνομία.

Ο Αρχηγός της Noa Johan Olsson, είπε πως θα πρέπει να εμβαθύνουν τον διάλογο με τις κοινωνικές υπηρεσίες. Επιπλέον, θα διατεθούν πόροι για την συλλογή πληροφοριών, με τον νόμο να τίθεται σε ισχύ την Κυριακή. (Σημ. Η υπηρεσία ΝΟΑ είναι μια υπηρεσία ασφαλείας της αστυνομίας, που έχει να κάνει με την συλλογή πληροφοριών. Ένα είδος αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας).

Ένα ακόμη μέτρο είναι πως η σουηδική εισαγγελική αρχή θα στείλει εισαγγελείς από άλλα μέρη της χώρας στις πιο ευάλωτες περιοχές. Περίπου 300 άτομα κρατούνται στις σουηδικές φυλακές για σοβαρά αδικήματα. Και τα περισσότερα από αυτά είναι ανήλικα παιδιά.

Ο Mattias Andersson, Περιφερειακός Αρχηγός της Αστυνομίας στην περιοχή της Στοκχόλμης, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, πως σήμερα και μέχρι στιγμής που δινόταν η συνέντευξη τύπου, υπήρχαν ήδη επτά νέες συγκρούσεις στη Στοκχόλμη.

«Προσπαθούμε, τόνισε, να είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τις συμμορίες, αλλά είναι δύσκολο. Είναι σαν κινούμενη άμμος. Αν είχαμε 150 άτομα χθες, έχουμε 170 ή 120 σήμερα», επεσήμανε ο Mattias Andersson για να τονίσει πως «Δεν θα είμαστε σε θέση να καλύψουμε όλες τις διευθύνσεις, τα μέρη ή τα άτομα που μπορεί να είναι θύματα ενός εγκλήματος τέτοιας φύσης».

Να σημειώσουμε πως η αστυνομία παρακολουθεί 150 διευθύνσεις ατόμων που συμμετέχουν ή έχουν σχέση με τις συμμορίες από μια λίστα που δημιουργήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, και συνεχώς ανανεώνεται. Σύμφωνα με την αστυνομία περίπου 30000 άτομα εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στον πόλεμο αυτό μεταξύ των συμμοριών. Η βία έχει επίσης μεταφερθεί και στις μικρότερες αστικές περιοχές όπου το βίαιο έγκλημα αποτελούσε ένα σπάνιο φαινόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Σεπτέμβριο, 12 άτομα έχασαν την ζωή τους είτε ως μέλη των συμμοριών είτε ως παράπλευρες απώλειες, από πυροβολισμούς και εκρήξεις. Ο μήνας αυτός ήταν ο πιο φονικός μήνας τα τελευταία 4 χρόνια.

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών η πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας και αρχηγός της παράταξης Magdalena Andersson, σε συνέντευξή της σήμερα σε σουηδική πρωινή ενημερωτική εκπομπή, πρότεινε να επιστρατευθεί ο στρατός για να υποστηρίξει την αστυνομία στο έργο της. «Αυτή δεν είναι η Σουηδία, δεν είναι έτσι όπως υποτίθεται ότι είναι η Σουηδία», τόνισε και κάλεσε τον Σουηδό Πρωθυπουργό να αλλάξει την νομοθεσία έτσι ώστε επιτραπεί στον στρατό να βοηθήσει την αστυνομία. «Οι περιπολίες που εκτελούν οι αστυνομικοί θα μπορούσαν να γίνουν από τον στρατό. Επιπλέον ο στρατός διαθέτει την τεχνογνωσία με την οποία θα μπορούσε να βοηθήσει» κατέληξε. Την άποψή της ενστερνίζονται και οι Σουηδοί Δημοκράτες, η άκρα δεξιά. Πάντως το ενδεχόμενο αυτό το αποκλείει επι του παρόντος ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος σε συνέντευξή του επεσήμανε «πως ακούει όλες τις προτάσεις όλων των κομμάτων».

Για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως οι συγκρούσεις αυτές, μεταξύ των εγκληματιών στη Σουηδία συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Για να καταλήξει πως «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις τάξεις της αστυνομίας αλλά μαζί και με άλλους φορείς για να σταματήσουμε αυτή την εξέλιξη».