Η Νορβηγία, η Ισπανία και η Ιρλανδία αναγνώρισαν σήμερα την Παλαιστίνη ως κράτος. Την δική του απάντηση, στην εξέλιξη αυτή έδωσε το Ισραήλ, μετά την ανακοίνωση ανακαλώντας τους πρεσβευτές του από τις χώρες αυτές. “Τους τελευταίους μήνες, η Νορβηγία έχει τοποθετηθεί ως μία από τις πιο αντι-ισραηλινές χώρες στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ στη Νορβηγία σε νορβηγικά μέσα ενημέρωσης.
Την Τρίτη λοιπόν 28 Μαϊου οι τρείς αυτές χώρες, θα αναγνωρίσουν επίσημα την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχηγοί των κρατών αυτών. Σε συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre δήλωσε ότι τα εδαφικά σύνορα πρέπει να βασίζονται στα σύνορα πριν από τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967. «Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να ζουν ειρηνικά στα κράτη τους», δήλωσε ο Støre.
Το Ισραήλ απάντησε γρήγορα στις ανακοινώσεις των ηγετών των τριών χωρών, ανακαλώντας τους πρεσβευτές του απο τις χώρες αυτές. Η αναγνώριση της παλαιστινιακής «τρομοκρατίας αποδίδει», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς, αναφερόμενος στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, την οποία το Ισραήλ πολεμά στη Γάζα και της οποίας η επίθεση στο Ισραήλ τον Οκτώβριο έγινε η αφετηρία εκκίνησης του πολέμου.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Όσλο δήλωσε στο νορβηγικό VG ότι η αναγνώριση σηματοδοτεί «ένα σημείο καμπής» στις νορβηγικές-ισραηλινές σχέσεις. Τους τελευταίους μήνες, η Νορβηγία έχει τοποθετηθεί ως μία από τις πιο αντι-ισραηλινές χώρες στην Ευρώπη, ισχυρίστηκε ο Avi Nir-Feldklein.
Σύμφωνα με διεθνή αλλά και νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Bassem Naim, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως «ιστορικό σημείο καμπής». «Τόσο προς τη νορβηγική κυβέρνηση όσο και προς τον νορβηγικό λαό – σας ευχαριστώ για όλες αυτές τις ισχυρές θέσεις και την ισχυρή υποστήριξη για την παλαιστινιακή υπόθεση», είπε.
Οι χώρες της ΕΕ Σλοβενία και Μάλτα, καθώς και η Αυστραλία, έχουν επίσης δηλώσει ότι η αναγνώριση είναι στα σκαριά, υποστηρίζοντας ότι μια λύση δύο κρατών είναι απαραίτητη για βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή. 143 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει προηγουμένως την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας.
Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως για παράδειγμα Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, Omni κλπ, Νορβηγικά μέσα ενημέρωσης και Διεθνή τύπο.