Το 2024 ήταν μια χρονιά αναταραχών για την εταιρεία Northvolt. Χαρακτηρίστηκε απο απώλειες χρημάτων, προβλήματα στην παραγωγή, μαζικές απολύσεις και μια αίτηση για προστασία από πτώχευση βάσει του κεφαλαίου 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, σε δικαστήριο στο Τέξας τον Νοέμβριο. Σήμερα σε μια έκτακτη γενική συνέλευση των βασικών μετόχων/ιδιοκτητών της εταιρείας, η οποία ξεκίνησε στις 13.00 τοπική ώρα και ολοκληρώθηκε πρίν απο λίγο αποφασίσθηκε η τύχη της εταιρείας. Οι ιδιοκτήτες σύμφωνα με εκπροσώπους τύπου της εταιρείας στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης, είχαν δύο επιλογές είτε να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους είτε να ρευστοποιήσουν κινητή και ακίνητη περιουσία της εταιρείας.
Πρίν απο λίγο λοιπόν οι ιδιοκτήτες της Northvolt έδωσαν το πράσινο φώς, για να συνεχίσουν την λειτουργία της επιχείρησης.
«Η Northvolt είναι ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα της σημερινής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, όπου οι μέτοχοι ψήφισαν υπέρ της συνέχισης των δραστηριοτήτων της Northvolt. Αυτό το θετικό αποτέλεσμα δείχνει την υποστήριξη των μετόχων μας καθώς εργαζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε τη φιλοδοξία μας και να μεγιστοποιήσουμε την αξία μας», σχολιάζει ο Erik Zsiga εκπρόσωπος τύπου της Northvolt, σε πολλά σουηδικά μέσα.
Τι θα γινόταν όμως εάν οι μέτοχοι αποφάσιζαν να προχωρήσουν σε εκκαθάριση της εταιρείας, η οποία απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους στις περιοχές του Skellefteå και του Västerås? Στην περίπτωση αυτή ένας εκκαθαριστής θα αντικαθιστούσε το διοικητικό συμβούλιο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Ο εκκαθαριστής στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε να προχωρήσει στην πώληση όλων των περιουασιακών στοιχείων της εταιρείας, προκειμένου με τα έσοδα, να μπορέσει να πληρώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των χρεών της εταιρείας. Στην μηδαμινή πιθανότητα, που θα απέμεναν κάποια χρήματα ως πλεόνασμα, αυτά θα έπρεπε, να διανεμηθούν μεταξύ των ιδιοκτητών της εταιρείας.
Ποιοί είναι όμως οι βασικοί μέτοχοι της Northvolt
Είναι η κοινή εταιρεία χαρτοφυλακίου των τεσσάρων κρατικών ταμείων AP “4 to 1 Investments”, με πρόεδρο την Askfelt Ruud, η οποία έχει επενδύσει συνολικά 5,8 δισεκατομμύρια SEK στη Northvolt και κατέχει σήμερα το 3,7% των μετοχών του κατασκευαστή μπαταριών.
H Volkswagen, είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης της Northvolt και σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη ετήσια έκθεση, διαθέτει το 21% των μετοχών. Να θυμήσουμε πως η VW διέρχεται επί του παρόντος μια μεγάλη κρίση κερδοφορίας και σχεδιάζει σημαντικές περικοπές στη Γερμανία οπότε είναι λίγο ασαφές το πως θα κινηθεί στην δεδομένη στιγμή.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης είναι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, με 19,2%.
Ο τρίτος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης είναι η Vargas Holding, με τον Σουηδό χρηματοδότη Harald Mix στο τιμόνι της, ο οποίος κατέχει το 7,2% των μετοχών. Εκπρόσωποι της Vargas Holding, οι οποίοι έχουν μιλήσει στο παρελθόν θετικά για τις προσπάθειες της Northvolt να επιτύχει αναδιοργάνωση υπό προστασία πτώχευσης από δικαστήριο στο Τέξας των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον σουηδικό τύπο δεν θέλησαν να σχολιάσουν τα όσα συμβαίνουν.
Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, Omni, Simployer κλπ, Νορβηγικά, Δανέζικα μέσα ενημέρωσης, Ελληνικό και Διεθνή τύπο.