Η Σουηδία ξεπερνά την Ελλάδα στην ανεργία. Ένας φαύλος κύκλος στην αγορά εργασίας.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Για πολλά χρόνια, η Ελλάδα θεωρούνταν η χώρα με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση. Πλέον, η εικόνα έχει αλλάξει: η Σουηδία καταγράφει υψηλότερα ποσοστά ανεργίας από την Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Απριλίου από την Eurostat.

Η Ισπανία παραμένει στην κορυφή με 10,9%, ενώ ακολουθούν Φινλανδία με 9,1% και Σουηδία με 8,6%. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει περιορίσει την ανεργία στο 8,3%, ποσοστό που είναι χαμηλότερο από τον προηγούμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι, το καλοκαίρι του 2013, η ανεργία στη χώρα είχε φτάσει στο ανησυχητικό 28,1%.

Σε επίπεδο Ε.Ε., η μέση ανεργία διατηρείται στο 5,9%, ενώ στη ζώνη του ευρώ μειώθηκε στο 6,2%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Τσεχία και τη Μάλτα, όπου μόλις 2,7% του ενεργού πληθυσμού είναι εκτός εργασίας.

Πάνω από μισό εκατομμύριο άνεργοι στη Σουηδία

Η Σουηδία έχει πλέον την τρίτη υψηλότερη ανεργία στην Ε.Ε., με 561.200 άτομα να καταγράφονται ως άνεργοι τον Μάιο, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε 9% της εργατικής δύναμης (μετά από εποχική προσαρμογή).

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Εργασίας έχει μέχρι στιγμής υποβάλει μόνο μία πρόταση νόμου για το 2025. Ο υπουργός Εργασίας Mats Persson (L) απορρίπτει την κριτική, δηλώνοντας:

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι το σύστημα είναι πολύ χαλαρό και δεν παρέχει τα απαραίτητα κίνητρα.»

Ο ίδιος επισημαίνει ότι η Σουηδία έχει υψηλά ποσοστά απασχόλησης, αλλά παράλληλα και υψηλή ανεργία, κάτι που αποδίδει στο χάσμα δεξιοτήτων:

«Έχουμε πολλούς ανθρώπους με ανεπαρκή ή ακατάλληλη εκπαίδευση για τις θέσεις που υπάρχουν. Ακόμη και με τη συνεχιζόμενη ύφεση, υπάρχουν πάνω από 100.000 ανοιχτές θέσεις εργασίας.»

Ανεπαρκείς επενδύσεις στην επαγγελματική κατάρτιση

Ο υπουργός δίνει έμφαση στις βραχυπρόθεσμες επαγγελματικές εκπαιδεύσεις που προσφέρονται μέσω της Υπηρεσίας Απασχόλησης, αλλά σήμερα μόνο 6.000 άτομα συμμετέχουν κάθε μήνα – ποσοστό μόλις 2% του συνόλου των ανέργων.

«Πιστεύω ότι για χρόνια υπήρξε η λανθασμένη αντίληψη ότι όλοι πρέπει να γίνουν πανεπιστημιακοί. Όμως χρειαζόμαστε περισσότερο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό για να καλύψουμε τις ανάγκες της αγοράς», τονίζει ο Persson.

Μόνο μία πρόταση από το Υπουργείο Εργασίας

Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης, το Υπουργείο Εργασίας έχει καταθέσει μόλις μία νομοθετική πρόταση από τις 145 που προβλέπονται από την κυβέρνηση για το διάστημα Ιανουαρίου–Σεπτεμβρίου. Η απουσία ενεργητικών πολιτικών για την καταπολέμηση της ανεργίας ενισχύει τις επικρίσεις πως η κυβέρνηση δεν έχει επαρκές σχέδιο για την αγορά εργασίας.

Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, Omni, Simployer κλπ, Νορβηγικά, Δανέζικα μέσα ενημέρωσης, Ελληνικό και Διεθνή τύπο.