Η Τουρκία συμφώνησε στην επανέναρξη των συνομιλιών για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι οποίες είχαν διακοπεί τον Ιανουάριο.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Η Τουρκία συμφώνησε στην επανέναρξη των συνομιλιών για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι οποίες είχαν διακοπεί τον Ιανουάριο. Είχαν προηγηθεί αντιτουρκικές συγκεντρώσεις στη Στοκχόλμη και η κίνηση ακροδεξιού πολιτικού να κάψει το κοράνι. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 9 Μαρτίου, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πάντως να λέει πως οι διαφορές με τη Σουηδία παραμένουν.

«Νομίζω ότι οι ανησυχίες μας για την τρομοκρατία πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις δύο υποψήφιες χώρες. Τέτοιες δραστηριότητες συνεχίζονται ακόμη στη Σουηδία. Όπως η διεθνής κοινότητα, έτσι και εμείς θέλουμε να καταπολεμήσουμε αυτές τις ενέργειες. Δεν είναι δυνατόν να πουμε ναι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ χωρίς να δούμε αυτά τα βήματα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Τις τελευταίες εβδομάδες η πίεση από το ΝΑΤΟ για να πει το ναι η Τουρκία έχει κορυφωθεί. Ο ίδιος ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε πάει στην Άγκυρα και ζήτησε την άμεση ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.