Η Φινλανδία ξεκίνησε σήμερα την κατασκευή φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρωσία.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Η Φινλανδία ξεκίνησε σήμερα την κατασκευή του νέου της φράχτη μήκους 200 χλμ σε ένα τμήμα των συνόρων της με τη Ρωσία, ένα έργο που αποφασίστηκε μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η συνοριοφυλακή. Σύμφωνα με την συνοριοφυλακή, οι εργασίες ξεκίνησαν με την κοπή δασών, για να καθαριστεί ο δρόμος στον οποίο θα κατασκευαστεί ο φράχτης.

Η κατασκευή φράκτη 70 χλμ προγραμματίζεται μεταξύ 2023 και 2025, κυρίως στο ΝΑ τμήμα της Φινλανδίας, και θα γίνει στο πιο πυκνό τμήμα των 1.340 χλμ των συνόρων της Φινλανδίας με τη Ρωσία. Συνολικά, σχεδιάζεται να στηθούν φράχτες 200 χλμ, στο πλαίσιο ενός τεράστιου έργου που υπολογίζεται στα 380 εκατομμύρια ευρώ. Τα μεταλλικά φράγματα ύψους τριών μέτρων θα καλυφθούν με συρματόπλεγμα, με κάμερες νυχτερινής όρασης, λάμπες και μεγάφωνα σε σημεία που κρίνονται ευαίσθητα. Η τελευταία φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.

Ο λόγος της δημιουργίας του φράχτη είναι ο φόβος της Φινλανδίας πως η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει μετανάστες για να ασκήσει πολιτική πίεση και έτσι η υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ Φινλανδία τροποποίησε τον νόμο της για την συνοριοφυλακή τον Ιούλιο ώστε να διευκολύνει να κατασκευαστούν ισχυρότεροι φράκτες.

Επίσης η Εσθονία, η Λετονία και η Πολωνία σχεδιάζουν να αυξήσουν την ασφάλεια στα σύνορά τους με τη Ρωσία. Να θυμήσουμε πως τον Σεπτέμβριο, Ρώσοι συνέρρεαν στη Φινλανδία μετά την ανακοίνωση του προέδρου Πούτιν για την επιστράτευση εφέδρων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.