Η Riksbank (Σουηδική Κεντρική Τράπεζα) θα αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε σήμερα στον σουηδικό τύπο, η Σουηδική Κεντρική Τράπεζα, Riksbank, ανακοίνωσε την αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες. Μετά από 15 χρόνια αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο αύξησης που έχει σημειωθεί. Το νέο επιτόκιο είναι 4,0%, το υψηλότερο από το 2008. Ταυτόχρονα, η Riksbank επισημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Riksbank σημειώνεται πως έστω και εάν ο πληθωρισμός μειώνεται, η κορώνα παραμένει «αδικαιολόγητα αδύναμη», ενώ οι αυξανόμενες τιμές των υπηρεσιών συνεχίζουν να διατηρούν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα. Και αυτός είναι η αιτία για την σημερινή αύξηση των επιτοκίων.

«Ο υψηλός πληθωρισμός είναι προβληματικός για την οικονομία στο σύνολό της και ιδιαίτερα αισθητός στα νοικοκυριά με μικρά περιθώρια κέρδους. Για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται και θα σταθεροποιηθεί γύρω από τον στόχο εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, η νομισματική πολιτική πρέπει να συσφίξει κάπως», συνεχίζεται στο δελτίο τύπου.

Στην Νορβηγία, η κεντρική τράπεζα της χώρας επέλεξε επίσης να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης ποσοστό 4,25%. Επίσης και η Νορβηγία επισημαίνει επίσης πως θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Στο δελτίο τύπου της Riksbank γίνεται αναφορά επίσης και για την σουηδική κορώνα η οποία είναι υποτιμημένη κατά περίπου 10-15%, και θα πρέπει με κάποιον τρόπο να ενισχυθεί στο μέλλον. Σε αυτό θα βοηθήσει η οικονομική ανάπτυξη στον κόσμο, όμως είναι δύσκολο να ειπωθεί το πότε και το πόσο.

Οι επενδυτές εικάζουν πως η κορώνα θα αποδυναμωθεί και άλλο, και στο βαθμό που ο λόγος αυτής της αποδυνάμωσης είναι το κέρδος ή η κερδοσκοπία θα πρέπει η κορώνα να ενισχυθεί σχετικά γρήγορα μόλις αρχίζουν και αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα προς το καλύτερο και υπάρξει μια οικονομική ανάπτυξη.

Στο μέλλον, η Riksbank θα συνεδριάζει οκτώ φορές το χρόνο, αντί για πέντε φορές.

Πηγές

Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως

π.χ. Expressen, TT, Aftonbladet κλπ