Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, Τετάρτης προς Πέμπτη, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από την σουηδική πρεσβεία στην Βαγδάτη, δηλώνοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους, αναφορικά με τις καύσεις του Κορανίου. Οι διαδηλωτές, σύμφωνα με όσα διάβασα και παρακολούθησα τόσο σε διεθνή μέσα όσο και σε σουηδικά μέσα ενημέρωσης, απαιτούσαν τόσο από τις σουηδικές αρχές όσο και από τις ιρακινές αρχές να σταματήσουν αυτού του είδους οι ενέργειες. Η αγανάκτησή τους κορυφώθηκε όταν ενημερώθηκαν πως εγκρίθηκε από τις σουηδικές αρχές νέα εκδήλωση καψίματος του Κορανίου σήμερα έξω από την Πρεσβεία του Ιράκ στην Στοκχόλμη, από τον Salwan Momika.
Οι διαδηλωτές μετά από μια ώρα «πολιορκίας» της σουηδικής Πρεσβείας στην Βαγδάτη, εισέβαλαν στο κτίριο βάζοντάς του και φωτιά. Τα ιρακινά ΜΑΤ, χρησιμοποίησαν νερό για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ενώ προσωπικό ασφαλείας της Πρεσβείας με ηλεκτρικά κλομπ κυνήγησαν τους διαδηλωτές και τους έδιωξαν μακριά από το κτίριο.
Όπως ήταν αναμενόμενο ο Πρεσβευτής του Ιράκ στη Σουηδία κλήθηκε σήμερα το πρωί για να δώσει εξηγήσεις στο σουηδικό ΥΠΕΞ. Το Ιράκ ανακαλεί πίσω τον διπλωμάτη του από το πόστο του στην Σουηδία, ενώ παράλληλα απελαύνει την Σουηδό Πρεσβευτή, από την Βαγδάτη.
Σύμφωνα με το Σουηδικό ΥΠΕΞ, το προσωπικό της πρεσβείας είναι ασφαλές, ενώ όπως ήταν φυσικό υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την σουηδική κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε ο σουηδός ΥΠΕΞ Tobias Billström (M), στο twitter «Η επίθεση εναντίον της σουηδικής πρεσβείας στο Ιράκ είναι απαράδεκτη. Είναι η δεύτερη φορά σε σύντομο διάστημα που συμβαίνει αυτό. Το Ιράκ φέρει μεγάλη ευθύνη να προστατεύσει την διπλωματική ή αποστολή της Σουηδίας στην Βαγδάτη…….»
Στα τελευταία νέα που είδαν το φως της δημοσιότητας, η ιρακινή κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Επικοινωνιών Hayam al-Yasiri, ανακαλεί τις άδειες εργασίας για τους υπαλλήλους της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Ericsson, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύει όλες οι συναλλαγές με σουηδικές εταιρείες στο Ιράκ.
Ο Daniel Djurberg, αναλυτής τηλεπικοινωνιών της Handelsbanken, δήλωσε πως αυτό «Δεν σημαίνει τίποτα για την Ericsson», μια που πιστεύει πως το Ιράκ είναι μια μικρή αγορά για τον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα. Ο κίνδυνος όμως ελλοχεύει εάν οι διαμαρτυρίες εξαπλωθούν σε περισσότερες χώρες. “Τότε είναι ένα πρόβλημα για ολόκληρη τη σουηδική εξαγωγική βιομηχανία”, δήλωσε ο Daniel Djurberg σε μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Από την πλευρά του το Ιράκ μέσω του υπουργείου εξωτερικών, καταδίκασε την έφοδο των διαδηλωτών στην σουηδική πρεσβεία, επεσήμανε πως έχει αναπτύξει δυνάμεις ασφαλείας για να τακτοποιήσει ανθρώπους και να τους καταστήσει υπόλογους.