Με ποιό τρόπο η Σουηδία θέλει να συμβάλει στην αμυντική θωράκιση του ΝΑΤΟ.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Σύμφωνα με δηλώσεις της ΥΠΕΞ της Σουηδίας, Maria Malmer Stenergard (M), σήμερα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η Σουηδία θέλει να συμβάλει με διάφορους τρόπους στην άμυνα του ΝΑΤΟ το επόμενο έτος.

«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση. Τώρα, για πρώτη φορά, ως σύμμαχος, θα συνεισφέρουμε μια ένοπλη δύναμη στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ», δήλωσε η ίδια.  «Η κυβέρνηση μόλις υπέβαλε το νομοσχέδιο για τη συμβολή της Σουηδίας στην άμυνα του ΝΑΤΟ στο Σουηδικό Κοινοβούλιο», επεσήμανε.

«Η γεωγραφική θέση της Σουηδίας και η ικανότητά μας να υποστηρίζουμε συμμάχους είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσει το ΝΑΤΟ να επιχειρεί στο δικό μας τμήμα της Ευρώπης. Η Σουηδία αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη», δήλωσε η ΥΠΕΞ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Άμυνας Pål Jonson (M) είπε, πως η σουηδική συνεισφορά, μεταξύ άλλων, «θα είναι ένα τάγμα περίπου 600 στρατιωτών που θα σταλεί στη Λετονία στις αρχές του 2025. Η μονάδα αυτή, εκπαιδεύεται επί του παρόντος στο P7 στο Revingehed και αποτελείται από μόνιμους αξιωματικούς και στρατιώτες και όχι για επίλεκτους στρατιωτικούς», επεσήμανε ο Υπουργός Άμυνας.

«Η Σουηδία θα συνεισφέρει επίσης με πολεμικά πλοία στις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ για έως και έξι μήνες το2025. Πρόκειται κυρίως για θαλάσσια επιτήρηση και εργασίες εκκαθάρισης ναρκών», σύμφωνα με τον Σουηδό Υπουργό Άμυνας.

Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως για παράδειγμα Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, Omni, Simployer κλπ, Νορβηγικά, Δανέζικα μέσα ενημέρωσης, Ελληνικό και Διεθνή τύπο.