Νέα πρόκληση από τον Salwan Momika σήμερα. Θέλησε να κάψει το Κοράνι έξω από την Πρεσβεία του Ιράκ στην Στοκχόλμη.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Διάβασα σήμερα στις σουηδικές εφημερίδες, πως ο γνωστός πλέον Salwan Momika, ο οποίος νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, έκαψε ένα Κοράνι έξω από ένα τζαμί στη Στοκχόλμη, θέλησε σήμερα γύρω στις 13.00 το μεσημέρι να κάψει ένα κοράνι έξω από την Πρεσβεία του Ιράκ στη Στοκχόλμη, ρίχνοντας έτσι με αυτό τον τρόπο λάδι στην φωτιά, στις ήδη τεταμένες σχέσεις της Βαγδάτης με την Στοκχόλμη.

Η αλήθεια είναι πως η σουηδική αστυνομία του παραχώρησε την άδεια για την σημερινή του διαμαρτυρία/διαδήλωση έξω από την Πρεσβεία του Ιράκ, όμως προς αποφυγή ταραχών παρακολουθούσε την περιοχή με κάμερα ενώ έκανε αισθητή την παρουσία της στο σημείο με ένστολους αστυνομικούς, αστυνομικούς με πολιτικά αλλά και έφιππους αστυνομικούς. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας σε διεθνή μέσα όσο και σε σουηδικά μέσα ενημέρωσης, πριν την έναρξη της διαμαρτυρίας επισημάνθηκε πως δουλειά της αστυνομίας ήταν να διασφαλίσει πως η διαμαρτυρία/διαδήλωση θα διεξαχθεί με ασφαλή τρόπο ενώ όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν μπορούν να το κάνουν.

Συνολικά ήταν παρόντα, μαζί με εκπροσώπους των μέσων επικοινωνίας, περίπου 100 άτομα. Ο Momika κατέφθασε σε απόσταση 30 μέτρων από την Πρεσβεία, γύρω στις 13.00 το μεσημέρι, τοπική ώρα, ποδοπάτησε το Κοράνι ενώ γυάλισε τα παπούτσια του με μια εικόνα της Ιρακινής σημαίας. Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους τον αποδοκίμασαν, ενώ ένας από τους αντιδιαδηλωτές του φώναξε πως είναι «Σκύλος». Όμως τελικά δεν προέβη στην πράξη να κάψει ολοσχερώς το Κοράνι, όπως την προηγούμενη φορά, έξω από ένα μοσκέ, σύμφωνα με όσα είδα στα σχετικά ρεπορτάζ, αν και σε πολλές εικόνες υπάρχουν σημάδια καύσης στις γωνίες του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων. Στις 14.00 τοπική ώρα αποχώρησε απο τον χώρο.

Η ενέργειά του, πάντως αυτή νωρίτερα τον Ιούνιο, να κάψει το κοράνι έξω από ένα μοσκέ στην Στοκχόλμη, έλαβε μεγάλη διεθνή προσοχή. Υπήρξαν μεγάλες μαζικές διαμαρτυρίες, ενώ 57 μουσουλμανικές χώρες απαίτησαν να παρθούν μέτρα μέσω του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Ποιος είναι όμως ο Salwan Momika

Σύμφωνα με όσα διάβασα στο διαδίκτυο (με αναφορές από την Wikipedia) ο Salwan Sabah Matti Momika, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του είναι γεννημένος το 1986, στην περιοχή Tel Afar του Ιράκ. Ήρθε ως πρόσφυγας στην Σουηδία το 2017, ενώ είναι έντονος επικριτής του Ισλάμ. Στην χώρα του, ήταν πρόεδρος μιας πολιτοφυλακής και διέφυγε στη Σουηδία αφού είχε φυλακιστεί και υποβληθεί σε βασανιστήρια στο Ιράκ. Κατηγορείται σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ήταν μέλος του Συριακού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο ήταν μέρος της σιιτικής πολιτοφυλακής al-Hashed al-Shaabi που πολέμησε την τρομοκρατική ομάδα ISIS. Φέρεται επίσης να εξέφρασε την πολιτική του υποστήριξη στον Muqtada al-Sadr κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Οκτώβριο του 2019.