Έως τις 07 Ιουνίου 2026, όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν την σχετική οδηγία για την μισθολογική διαφάνεια. Σκοπός των νέων κανόνων είναι η αποφυγή των μισθολογικών διαφορών μεταξύ γυναικών και ανδρών. Στη Σουηδία, έγινε μια έρευνα μέσα απο την οποία υποβλήθηκαν προτάσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της νέας κοινοτικής οδηγίας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εργοδοτών, και μεταξύ άλλων προτείνεται ορισμένοι εργοδότες, να εκπονήσουν έκθεση σχετικά με τις μισθολογικές διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών, η οποία θα αποσταλεί στον DO (Διαμεσολαβητή για την Ισότητα). Τόσο τα άτομα που αναζητούν εργασία όσο και το υφιστάμενο προσωπικό θα έχουν αυξημένη διαφάνεια στον καθορισμό των μισθών τους. Η έρευνα αναφορικά με τους μισθούς, παίζει κεντρικό ρόλο στους νέους κανόνες που πρόκειται να εφαρμοστούν. Η ιδέα είναι πως οι εργοδότες, πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες αυτές και να είναι έτσι σε θέση να παρέχουν τις σχετικές πληροφορίες στους ενδιαφερόμενους.
Συνοπτικά οι θέσεις/προτάσεις της σουηδικής έρευνας έχουν ως εξής:
Οι εργοδότες θα πρέπει να ενημερώνουν τους αιτούντες για την εν λόγω θέση για τον μισθό . Οι σχετικές πληροφορίες για παράδειγμα, μπορούν να περιλαμβάνονται είτε στην αγγελία εργασίας είτε από τη συνέντευξη. Ο ενδιαφερόμενος, πρέπει να έχει επαρκή χρόνο για να είναι σε θέση να διαπραγματευτεί τον μισθό του.
Οι εργοδότες δεν μπορούν να ρωτήσουν έναν ενδιαφερόμενο για την θέση, για τον τρέχοντα ή τον προηγούμενο μισθό.
Ο εργοδότης οφείλει να ενημερώνει τους εργαζομένους για τις διατάξεις και τις πρακτικές που ισχύουν στην επιχείρηση, αναφορικά με τους μισθούς. Οι πληροφορίες μπορούν να παρέχονται, για παράδειγμα, σε ένα εγχειρίδιο εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπορούν να ζητούν γραπτές πληροφορίες σχετικά με τον μισθό τους, καθώς και τον μέσο μισθό – κατανεμημένο ανά φύλο – που εφαρμόζεται σε άλλους υπαλλήλους που εκτελούν όμοια εργασία ή εργασία ίσης αξίας.
Οι εργοδότες που έχουν 100 – 249 υπαλλήλους πρέπει να συντάσσουν μια έκθεση μισθοδοσίας κάθε τρία χρόνια και οι εργοδότες που έχουν 250 ή περισσότερους πρέπει να συντάσσουν μια τέτοια έκθεση ετησίως.
Η έκθεση μισθοδοσίας πρέπει να αποστέλλεται στη DO, η οποία θα δημοσιεύει τις πληροφορίες και θα υποβάλλει επίσης έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο εργοδότης που δεν υποβάλλει πληροφορίες στη DO θα είναι υποχρεωμένος βάση νόμου, να καταβάλει τέλος κύρωσης.
Η έρευνα μισθών, θα περιλαμβάνει ανάλυση της μισθολογικής εξέλιξης των γυναικών και των ανδρών σε σχέση με τη γονική άδεια.
Οι νέοι κανόνες προτείνεται να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2026 με ορισμένους μεταβατικούς κανόνες σχετικά με την υποχρέωση κατάρτισης μισθολογικών εκθέσεων.
Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως για παράδειγμα Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, Omni, Simployer κλπ, Νορβηγικά, Δανέζικα μέσα ενημέρωσης, Ελληνικό και Διεθνή τύπο.