Κορώνα ή ευρώ λοιπόν ένα δίλημμα, που συζητιέται εκτενέστατα τις τελευταίες μέρες στον σουηδικό τύπο. Μεταξύ άλλων, ανώτατα διευθυντικά στελέχη εταιρειών και τραπεζών, προβλέπουν ότι η Σουηδία θα έχει εισαγάγει το ευρώ πριν από το τέλος του 2025, λόγω των ενεργειών του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, αναφορικά και με τους δασμούς.
Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson, χαιρετίζει τη συζήτηση αυτή λέγοντας πως θα είναι πάντα υπέρ μιας λογικής και εντατικής συζήτησης για το ευρώ. Αλλά το κόμμα του συνασπισμού SD απαντά με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «Θα διατηρήσουμε τη σουηδική κορώνα».
Χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός Ulf Kristersson απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων την Δευτέρα, σχετικά με το εάν είναι σκόπιμο η Σουηδία να εισαγάγει το ευρώ σε σχέση με την κορώνα. Ο ίδιος απάντησε «Δεν έχει αποκλειστεί ποτέ κάτι τέτοιο. Έχουμε μια συνεχή συζήτηση για το ευρώ, και αυτό είναι υπέροχο. Πολλοί από τους Ευρωπαίους συμμάχους και φίλους μας είναι μέλη του Eurogroup», κατέληξε.
Ένα από τα επιχειρήματα για τη μετάβαση αυτή είναι ότι η Σουηδία, ως χώρα του ευρώ, θα αποκτούσε μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη και την ΕΕ. Και όπως κάθε πολιτική απόφαση υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Ωστόσο, ο Ulf Kristersson λέει ότι δεν υπάρχει καμία ενεργή προπαρασκευαστική εργασία εκ μέρους της κυβέρνησης για να προετοιμάσει τη χώρα για μια αλλαγή νομίσματος.
«Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα έλεγαν ότι δικαιούμαστε με κάθε τρόπο να γίνουμε χώρα του ευρώ, αν το θέλαμε. Είχαμε ένα δημοψήφισμα πριν από 20 χρόνια, το οποίο κατέληξε σε αρνητική ψήφο». Η ανάλυση του πρωθυπουργού είναι ότι η δημοτικότητα του ευρώ είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο τότε με τώρα.
«Δεν αντιλαμβάνομαι επί του παρόντος ότι υπάρχει μια ευρεία λαϊκή υποστήριξη για την Σουηδία να αλλάξει νόμισμα, κάτι που νομίζω ότι οι περισσότεροι θα θεωρούσαν απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει μια αλλαγή», λέει και συνεχίζει «Υπό αυτή την έννοια, το ζήτημα δεν είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης αυτή τη στιγμή. Αλλά το εννοώ πραγματικά: νομίζω ότι είναι καλό που κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση αυτή τη στιγμή, επειδή πολλές χώρες του κόσμου μας, είναι μέλη του ευρώ και, κυρίως τώρα που ο κόσμος κλονίζεται, τα κύρια νομίσματα θα γίνουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα», κατέληξε.