Στην Φινλανδία θα μεταβεί, αύριο ο Σουηδός Πρωθυπουργός, όπου θα έχει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της χώρας.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Στη Φιλανδία, θα μεταβεί αύριο ο Σουηδός Πρωθυπουργός, Ulf Kristersson, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Pekka Haavisto. Σύμφωνα με όσα διάβασα σε δημοσιεύματα του σουηδικού τύπου τα οποία βασίζονται σε άρθρα φιλανδικών εφημερίδων, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Φινλανδίας, επεσήμαναν πως η Φινλανδία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία.

Δημόσια, πάντως η Φινλανδία συνεχίζει να μένει σταθερή στη θέση της, πως θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μαζί με την Σουηδία, αλλά οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως κεκλεισμένων των θυρών, στα κυβερνητικά συμβούλια, η τοποθέτηση είναι πως η Φινλανδία έχει κοινά σύνορα με τη Ρωσία, άρα η ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κρίνεται πιο επιτακτική από ποτέ, ενώ η γεωπολιτική θέση της Σουηδίας είναι αρκετά διαφορετική από της Φινλανδίας. Ο Πρόεδρος Niinistö τόνισε ότι όλα τα μέρη πρέπει να είναι έτοιμα να λάβουν γρήγορες αποφάσεις στο Κοινοβούλιο.

Να θυμίσουμε πως ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο ο Σουηδός Πρωθυπουργός, ήταν αυτός που είχε ανοίξει πριν από λίγες εβδομάδες, το θέμα πως η Φινλανδία θα μπορούσε να προχωρήσει με την αίτησή της στο ΝΑΤΟ χωρίς τη Σουηδία. Αλλά όμως από την άλλη, τονίζει, πως το επίκεντρο εξακολουθεί να είναι η κοινή ένταξη με τη Σουηδία.