Στη Νορβηγία κατέφυγε ο Salwan Momika, γνωστός για την καύση του Κορανίου στην Σουηδία.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Στις 28 Μαρτίου, ο 37χρονος, ιρακινός ακτιβιστής Salwan Momika, ο οποίος έγινε γνωστός τόσο στη Σουηδία, όσο και διεθνώς μέσω του δημόσιου καψίματος του Κορανίου, έφυγε για την Νορβηγία, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα μπορούσε να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του. Όμως συνελήφθη αμέσως μετά την άφιξή του στη Νορβηγία, σύμφωνα με τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Momika βρίσκεται σε νορβηγικό κέντρο κράτησης μεταναστών της αστυνομίας, περιμένοντας να απελαθεί πίσω στη Σουηδία, σύμφωνα με την Συμφωνία του Δουβλίνου, η οποία αναφέρει πως οι αιτούντες άσυλο, πρέπει να απελαύνονται στην πρώτη χώρα υποδοχής.

Η απέλαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. Το απόγευμα της Πέμπτης, η Σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης αποδέχθηκε αίτημα της Νορβηγικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης, για επιστροφή του Salwan Momika στη Σουηδία.

Ο ίδιος παρόλα αυτά, σε συνέντευξή του στην σουηδική εφημερίδα Expressen, λίγο πριν μετακομίσει στην Νορβηγία τόνισε πως μετακομίζει σε μια χώρα που τον αποδέχεται και τον σέβεται κάτι που δεν κάνει η Σουηδία. Κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων που έδωσε στην υπηρεσία ασύλου στην Νορβηγία επεσήμανε πως οι νορβηγικές αρχές, θα συμβάλουν στην δολοφονία του, εάν επιστρέψει πίσω πάλι στην Σουηδία.

Σύμφωνα με την αρχή ασφαλείας της Νορβηγίας, ο Salwan Momika, αποτελεί απειλή για την χώρα, όμως ο ίδιος πιστεύει ότι είναι αυτός που απειλείται. Να θυμίσουμε πως η Σουηδία αποφάσισε να απελάσει τον Salwan Momika, αλλά επειδή δεν είναι δυνατόν να απελαθεί στο Ιράκ για λόγους ασφαλείας, όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση, του χορηγήθηκε προσωρινή άδεια παραμονής.

Η προσωρινή άδεια παραμονής του, λήγει στα μέσα Απριλίου και στη συνέχεια πρέπει να υποβάλει αίτηση για νέα προσωρινή άδεια παραμονής στην Σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης, η οποία θα επανεξετάσει εάν μπορεί να απελαθεί στην πατρίδα του. Η διαδικασία θα επαναληφθεί έως ότου το Συμβούλιο Μετανάστευσης κρίνει ότι το Ιράκ είναι αρκετά ασφαλές ώστε ο Momika να μπορέσει να απελαθεί εκεί.

Το κάψιμο του Κορανίου από τον Momika θεωρείται ότι συνέβαλε στην επανειλημμένη αναβολή της επικύρωσης από την Τουρκία, της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και, σύμφωνα με τη Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας, συνέβαλε στην αύξηση της τρομοκρατικής απειλής κατά της Σουηδίας.

Η αστυνομική επιτήρηση κατά τη διάρκεια των ενεργειών του, κόστισε στη Σουηδία 5 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες και προκάλεσε αρκετές βίαιες ταραχές με πετροβολισμούς και βανδαλισμούς σε «ευαίσθητες» περιοχές.

Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, Omni κλπ αλλά και από τον Νορβηγικό τύπο.