Συνεργασία 10 σημείων μεταξύ Ουκρανίας και Σουηδίας, ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης του Ουκρανού Προέδρου με τον Σουηδό Πρωθυπουργό, χθες στην Στοκχόλμη.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Δέκα ήταν τα βασικά σημεία στα οποία συμφώνησαν να συνεργαστούν η Ουκρανία και η Σουηδία, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy μετά την χθεσινή συνάντησή του με τον Σουηδό Πρωθυπουργό Ulf Kristersson, στην σελίδα του στην Χ. Οι δύο χώρες συμφώνησαν μεταξύ άλλων να συνεργαστούν τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ με την Σουηδία να βοηθά την Ουκρανία στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις αλλά και στην αναδιοργάνωση της χώρας.

Αναλυτικά σύμφωνα με τον ίδιο:

“1. Συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την από κοινού παραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων CV-90s στην Ουκρανία.

2. Ουκρανοί πολεμιστές άρχισαν να εκπαιδεύονται για να μπορούν να διαχειρίζονται τα σουηδικά υπερκανόνια “Archers”.

3. Ουκρανοί πιλότοι συμμετέχουν ήδη στη δοκιμή των μαχητικών αεροσκαφών “Gripen”. Συζητήσαμε περαιτέρω βήματα για τη μεταφορά τους στην Ουκρανία.

4. Προετοιμάζουμε τη μεταφορά της νέας, 13ης δέσμης μέτρων βοήθειας από την Σουηδία στην Ουκρανία.

5. Αναφορικά με την Φόρμουλα Ειρήνης, η Σουηδία συγκεκριμενοποίησε τα σημεία της σχετικά με την αποκατάσταση της πυρηνικής ασφάλειας, τη δικαιοσύνη, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανθρωπιστική εκκαθάριση ναρκοπεδίων.

6. Η Ουκρανία θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ φέτος και έχουμε την υποστήριξη της Σουηδίας στην πορεία μας προς την ΕΕ.

7. Οι ομάδες μας θα συζητήσουν το διμερές έγγραφο σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας μετά τη δήλωση των G7 τον περασμένο μήνα.

8. Η Σουηδία είναι έτοιμη να παράσχει προηγμένα συστήματα άντλησης νερού για την αποκατάσταση της υδροδότησης μετά τη ρωσική τρομοκρατική ενέργεια στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka.

9. Η Σουηδία θα συμμετάσχει ενεργά στην ανάκαμψη της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

10. Η Ουκρανία υπολογίζει στη Σουηδία, τις σουηδικές περιφέρειες και τις εταιρείες που θα αναλάβουν την ανακατασκευή των ουκρανικών περιοχών μετά τις ρωσικές επιθέσεις”.

Και ο Ουκρανός Πρόεδρος κατέληξε:

«Είμαι ευγνώμων στη Σουηδία για τη σταθερή και συνεπή υποστήριξή της. Μαζί, προστατεύουμε τη ζωή, την ελευθερία και τις κοινές μας αξίες».

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1692902867709882621?s=20

Σήμερα ο Ουκρανός Πρόεδρος και η σύζυγός του επισκέπτονται την Δανία.

https://twitter.com/ZelenskyyUa/status/1693551813834801198?s=20