Την έγκρισή της έδωσε η σουηδική αστυνομία, για την συγκέντρωση 3 ατόμων έξω απο την Πρεσβεία του Ισραήλ το Σάββατο οι οποίοι ήθελαν να κάψουν την Τορά και την Βίβλο.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Διάβασα στο σουηδικό αλλά και στον διεθνή τύπου πως η αστυνομία της Στοκχόλμης δήλωσε την Παρασκευή ότι ενέκρινε μια διαμαρτυρία αυτό το Σαββατοκύριακο από έναν άνδρα που δήλωσε ότι θέλει να κάψει την Τορά και τη Βίβλο έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι κάλεσαν τη σουηδική κυβέρνηση να σταματήσει τη διαμαρτυρία, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο έξω από τη διπλωματική αποστολή.

Η Σουηδία αντιμετώπισε πρόσφατα έντονη κριτική από μουσουλμανικές χώρες επειδή επέτρεψε στους διαδηλωτές να κάψουν το Κοράνι σε μικρές αντι-ισλαμικές διαδηλώσεις. Ο άνδρας που υπέβαλε το αίτημα για τη διαμαρτυρία του Σαββάτου, είπε ότι ήθελε να κάψει την Τορά και τη Βίβλο έξω από την ισραηλινή πρεσβεία ως απάντηση στο κάψιμο του Κορανίου έξω από ένα τζαμί της Στοκχόλμης τον περασμένο μήνα από έναν ιρακινό μετανάστη.

Η αστυνομία της Στοκχόλμης ενέκρινε τη διαμαρτυρία με απόφαση που έλαβε, λέγοντας ότι τρία άτομα θα συμμετάσχουν στη εκδήλωση έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στη 13.00 τοπική ώρα. Να σημειώσουμε πως το δικαίωμα διεξαγωγής δημόσιων διαδηλώσεων είναι ισχυρό στη Σουηδία και προστατεύεται από το σύνταγμα. Οι νόμοι περί βλασφημίας σταμάτησαν να ισχύουν την δεκαετία του 1970. Η αστυνομία δίνει άδειες για διεξαγωγή δημόσιας συνάντησης, με βάση το αν πιστεύει ότι μια δημόσια συγκέντρωση μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς σημαντικές διαταραχές ή κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι όπως ο πρόεδρος του κράτους του Ισραήλ,  ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ, ο αρχιραβίνος του Ισραήλ, κάλεσαν τη Σουηδία να σταματήσει την εκδήλωση. Το Συμβούλιο των Σουηδικών Εβραϊκών Κοινοτήτων εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την απόφαση της αστυνομίας να επιτρέψει τη διαμαρτυρία.

Να θυμήσουμε πως τον περασμένο μήνα, ένας ιρακινός χριστιανός μετανάστης έκαψε ένα Κοράνι έξω από ένα τζαμί της Στοκχόλμης κατά τη διάρκεια της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής του Eid al-Adha, προκαλώντας ευρεία καταδίκη στον ισλαμικό κόσμο. Μια παρόμοια διαμαρτυρία από έναν ακροδεξιό ακτιβιστή πραγματοποιήθηκε έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας νωρίτερα αυτό το έτος, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της Σουηδίας να πείσει την Τουρκία να την αφήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.