Το κογκρέσο των Σουηδών Δημοκρατών αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο. Ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι η στάση των Σουηδών Δημοκρατών αναφορικά με την ΕΕ.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Αυτό το Σαββατοκύριακο, Σουηδοί Δημοκράτες (SD), από όλη τη χώρα θα συγκεντρωθούν στο Västerås. Κατά τη διάρκεια του Εθνικού Κογκρέσου, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, ο ηγέτης του κόμματος Jimmie Åkesson σύμφωνα με τα προγνωστικά, θα επανεκλεγεί για άλλη μια φορά και θα εκλεγεί το νέο κομματικό συμβούλιο. Μεταξύ των αλλαγών που πρόκειται να γίνουν είναι πως το μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου (Riksdag) και για πολλά χρόνια ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των SD Björn Söder πρόκειται να φύγει και την θέση του θα αναλάβει η Linda Lindberg, επικεφαλής του κόμματος στο σουηδικό κοινοβούλιο θα προταθεί να αναλάβει την θέση του δεύτερου αντιπροέδρου.

Στο εθνικό κογκρέσο, ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν είναι η στάση των Σουηδών Δημοκρατών αναφορικά με την ΕΕ. Σήμερα η Σουηδοί Δημοκράτες αποδέχονται την ΕΕ και δεν υποστηρίζουν τόσο σθεναρά μια αποχώρηση της Σουηδίας από την ΕΕ, την επονομαζόμενη Swexit. Όμως αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει σε όλους μέσα στο κόμμα.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον σουηδικό τύπο, ο Johan Karlsson, αντιπρόεδρος του κόμματος επεσήμανε πως «Για να ξεκινήσει σοβαρά μια συζήτηση σχετικά με την θέση της Σουηδίας στην ΕΕ, αποδεδειγμένα δεν αρκεί να έχουμε μια στάση “αλλαγής εκ των έσω”. Υπάρχει ανάγκη για ένα κόμμα που θα πιέζει σαφώς για έξοδο από την ΕΕ» και προτείνει πως οι Σουηδοί Δημοκράτες, θα πρέπει να εργαστούν για μια έξοδο της Σουηδίας από την ΕΕ, ένα Swexit.

Η οργάνωση νεολαίας Young Swedes του κόμματος, βρίσκεται επίσης στην ίδια γραμμή με τον Johan Karlsson. «Εάν η ΕΕ γίνει υπερβολικά παρεμβατική, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Σουηδία θα αποχωρήσει από την ένωση», λέει ο εκπρόσωπος της νεολαίας Emil Eneblad. Για να συμπληρώσει «Αν η ΕΕ πάει πολύ μακριά, είμαστε έτοιμοι να περάσουμε την πόρτα που λέγετε Swexit». «Τότε εμείς ως κόμμα και ως χώρα πρέπει να είμαστε σε θέση να πούμε “όχι σταματήστε, δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της ΕΕ, μετατρέποντας τη Σουηδία σε μια φορολογική επαρχία όπου το Riksdag θα γίνει βασικά το δημοτικό συμβούλιο, αυτής”. Ένα από τα βασικά θέματα για παράδειγμα που η νεολαία των Σουηδών Δημοκρατών, πιστεύει πως η ΕΕ πιέζει πολύ, είναι οι κανονισμοί στην αγορά εργασίας. Οι νεαροί Σουηδοί ελπίζουν πως η ΕΕ είναι δυνατό να αλλάξει προς την κατεύθυνση που θέλουν. Επίσης θέλουν η Σουηδία να διαπραγματευτεί μια πιο ευνοϊκή συμφωνία και να εργαστεί για να σταματήσει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ο βουλευτής Charlie Weimers, ο οποίος αναμένεται να είναι το κορυφαίο όνομα του κόμματος στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου, αναμένεται να μιλήσει στο Κογκρέσο εξ ονόματος της ηγεσίας του κόμματος για θέματα που αφορούν τις σχέσεις Σουηδίας-ΕΕ. Συμφωνεί επίσης με τις θέσεις της νεολαίας, για την αποχώρηση της Σουηδίας από την ΕΕ, εάν η τελευταία γίνει υπερβολικά παρεμβατική. «Υποστηρίζω τη γραμμή των Σουηδών Δημοκρατών και αποδέχομαι την ένταξη της Σουηδίας αυτή τη στιγμή. Αλλά για μένα και για εμάς, είναι πολύ σημαντικό η Σουηδία να σηματοδοτήσει ότι δεν κλείνουμε την πόρτα στο μέλλον για μια έξοδο. Όποιος έχει εμπλακεί σε μια διαπραγμάτευση γνωρίζει ότι μια κατάσταση είναι ισχυρότερη εάν το άλλο μέρος γνωρίζει ότι μπορεί να εγκαταλείψει τη διαπραγμάτευση», κατέληξε ο Weimers, σε δηλώσεις του στο Σουηδικό τύπο.

Αναμένεται πάντως να είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κογκρέσο.

Με πληροφορίες από

Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως

Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, ΕΚΟΤ κλπ