Τρείς Σουηδοί καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράκ, ενώ εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση για έναν τέταρτο σουηδό πολίτη.

Nea2day.comΔΙΕΘΝΗ, ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον σουηδικό τύπο, τρείς σουηδοί πολίτες καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράκ, για την εμπλοκή τους σε περιστατικό με ανταλλαγή πυρών. Σύμφωνα με το σουηδικό ΥΠΕΞ ένας ακόμη σουηδός πολίτης μπορεί αν βρεθεί αντιμέτωπος με την θανατική ποινή, αλλά για τελείως διαφορετικό έγκλημα.

Η Σουηδία εξέφρασε την δυσαρέσκειά της, στο Ιράκ, για τις αποφάσεις αυτές καλώντας τον Ιρακινό επιτετραμμένο τον περασμένο μήνα στο ΥΠΕΞ και διαμαρτυρήθηκε έντονα, για την επιβολή της θανατικής ποινής για όσους εμπλέκονται στο περιστατικό με την ανταλλαγή πυρών. Σύμφωνα με τον Ιρακινό τύπο, το σουηδικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως έλαβε γνώση ότι δύο ακόμη Σουηδοί πολίτες καταδικάστηκαν για το ίδιο έγκλημα και τους επιβλήθηκε η θανατική ποινή. Το σουηδικό ΥΠΕΞ εργάζεται έντονα για να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτελεστούν οι ποινές.

Το περιστατικό έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2024, όταν οι άνδρες ενεπλάκησαν σε περιστατικό με πυρά κατά άλλου Σουηδού, στο Ιράκ. Αναφορικά με τον τέταρτο Σουηδό οι πληροφορίες λένε πως εμπλέκεται σε υπόθεση ναρκωτικών αλλά χωρίς να είναι κάτι διασταυρωμένο.

Τι ισχύει στο Ιράκ αναφορικά με την θανατική ποινή

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον σουηδικό αλλά και τον διεθνή τύπο, στο Ιράκ, η «τρομοκρατία» αλλά και οι ανθρωποκτονίες από πρόθεση, ακόμα και η διακίνηση ναρκωτικών, μπορεί να επισύρουν την εσχάτη των ποινών. Πιο συγκεκριμένα επισύρουν την εκτέλεση δι’ απαγχονισμού. Τα διατάγματα που επιτρέπουν τις εκτελέσεις πρέπει να υπογράφονται από τον πρόεδρο του Ιράκ.

Τον Απρίλιο που πέρασε τουλάχιστον 11 άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού στο Ιράκ για «τρομοκρατία» και συμμετοχή στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως για παράδειγμα Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, Omni, Simployer κλπ, Νορβηγικά, Δανέζικα μέσα ενημέρωσης, Ελληνικό και Διεθνή τύπο.