08.02.2023 Διαδικτυακή εκδήλωση για τον σημερινό εορτασμό της Ελληνικής Γλώσσας.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Μια πραγματικά πολύ ωραία διαδικτυακή εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε χθες με ευκαιρία τον σημερινό εορτασμό της Ελληνικής Γλώσσας. Η εκδήλωση ήταν μια συνεργασία της Ελληνικής Πρεσβείας και του Πανεπιστημίου της Lund. Την παρουσίαση προλόγισε ο Δρ. Βασίλειος Σαμπατακάκης, Διδάκτορας της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Lund, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Σουηδία κ. Αντρέας Φρυγανάς.

Λίγα λόγια για την σημερινή μέρα του εορτασμού της Ελληνικής Γλώσσας

Σαν σήμερα, το 1857, «εκοιμήθη» ο Διονύσιος Σολωμός. Σήμερα γιορτάζουμε την ελληνική γλώσσα. Τη μακροβιότητα και τη συνέχειά της. Τη διάδοσή της σε όλες τις γωνιές του κόσμου – από τους ομογενείς που την συντηρούν σαν τον οπό που τους συνδέει με τις ρίζες τους, ως τους νεοελληνιστές όπου γης, που τη μελετούν και την καλλιεργούν, αλλά και τον απλό καθημερινό άνθρωπο που την ζωντανεύει και συχνά, σχεδόν ανεπίγνωστα, την εμπλουτίζει.

«Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ να μιλιέται», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σεφέρης στην ομιλία του στη Στοκχόλμη, όταν βραβεύτηκε με το Νόμπελ. «Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα». Αναμφισβήτητα μια από τις μακροβιότερες, αν όχι η μακροβιότερη γλώσσα στον κόσμο, ζωντανή, που σημαίνει συνεχώς εξελισσόμενη, όργανο επικοινωνίας, αλλά και υψηλής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ελληνική γλώσσα παραμένει «από τα πλέον αναπαλλοτρίωτα του έθνους κτήματα», σύμφωνα με τον Αδαμάντιο Κοραή.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τον 17ο αιώνα, τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται τόσο σε επίπεδο γυμνασίου όσο και σε πανεπιστημιακό επίπεδο στη Σουηδία. Στο Πανεπιστήμιο της Lund, ο Matthias Norberg, καθηγητής Ανατολικών γλωσσών, ήδη κατά τα έτη 1780–1820 ξεκίνησε να διδάσκει νέα ελληνικά, αλλά η τακτική διδασκαλία της γλώσσας ξεκίνησε το 1956. Ήταν ο γλωσσολόγος Αντώνης Μυστακίδης που δίδαξε πρώτος το μάθημα και είχε μαθητές από όλη τη Σκανδιναβία. Ακολούθησαν και άλλα πανεπιστήμια και πολύ σύντομα τα νέα ελληνικά ως πανεπιστημιακό μάθημα άρχισαν να διδάσκονται στη Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ, την Ουψάλα, το Όσλο, το Ελσίνκι και την Κοπεγχάγη. Τώρα είναι μόνο στο Πανεπιστήμιο της Lund που διδάσκονται τα Νέα Ελληνικά και όπως στην εποχή του Μυστακίδη, έχει φοιτητές από όλη τη Σκανδιναβία τόσο σε επίπεδο αρχαρίων όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ας διαδώσουμε πιο πολύ την Ελληνική Γλώσσα. Ας στηρίξουμε την ελληνοφωνία στο σύγχρονο κόσμο. Ενισχύοντας τις έδρες ελληνικών σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.