Συνέντευξη του 2DayNews με τους πρωταγωνιστές της σειράς το «Κόκκινο Ποτάμι».

Nea2day.comΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ/ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το 2DayNews λοιπόν, βρέθηκε στην χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη με την συνεργασία του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Εύξεινου Πόντου Στοκχόλμης και το MEDELHAVET KULTUR I SCANDINAVIEN του κ. Γιώργου Ζαπάρτα, και μετά το τέλος της εκδήλωσης «απαγάγαμε» τους πρωταγωνιστές της σειράς, κ. Ιωάννη Παπαζήση και κα. Αναστασία Παντούση απο τον κόσμο που ήθελε να μιλήσει και να φωτογραφηθεί μαζί τους για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

https://www.facebook.com/george.zapartas.3/videos/10157114856519542

2DayNews: Καλησπέρα απο την Στοκχόλμη

Ιωάννης Παπαζήσης: Καλησπέρα σας

Αναστασία Παντούση: Καλησπέρα σας

2DayNews: Ποιά είναι η εντύπωσή σας μέχρι στιγμής απο την εκδήλωση?

Αναστασία Παντούση: Είναι όπως είπα και μέσα μια πρωτόγνωρη εμπειρία, τουλάχιστον για εμένα και είναι πολύ μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ πέρα με ανθρώπους και μπορούμε να μοιραστούμε κάποια λόγια που έχουμε να πούμε και είναι τιμή που μας έχετε καλέσει. Είναι μεγάλη μας τιμή!!!

2DayNews: Το Κόκκινο Ποτάμι λοιπόν ταξιδεύει Αναστασία μίλησέ μας λίγο για τον ρόλο σου στη σειρά?

Αναστασία Παντούση: Για το ρόλο μου….ε!!! η Ιφιγένεια είναι ένα …..

2DayNews: Τι πλάσμα είναι η Ιφιγένεια?

Αναστασία Παντούση: Η Ιφιγένεια είναι ένα πλάσμα……..

Ιωάννης Παπαζήσης: Σκέτο πλάσμα!!!!

Αναστασία Παντούση: Είναι ένα πλάσμα!!!είναι ένα επαναστατικό πνεύμα θα έλεγα, μια δυναμική γυναίκα πλέον απο αυτά που έχει περάσει!!! Απο μικρή είχε όνειρο να ταξιδέψει, είχε αγάπη για τον πολιτισμό και γενικά έβλεπε μπροστά. Στη ζωή της έρχεται ένας μεγάλος έρωτας, του Μίλτου, και νομίζω με αυτό πορεύεται και αυτό, της δίνει δύναμη και ελπίδα για να

συνεχίσει. Ε!!!! θα δούμε ότι δεν θα την αφήσει και στα δύσκολα που θα έρθουνε, αυτός ο έρωτας θα την πάει παρακάτω, να το πώ έτσι.

2DayNews: Θα  την πάει παρακάτω?

Αναστασία Παντούση: Θα την πάει….!!!!

2DayNews: Πάνε οι μεγάλοι έρωτες παρακάτω?

Αναστασία Παντούση: Θα σου πω κάτι. Ξεκινάει με τον έρωτα, και μετά νομίζω όλοι το ξέρουμε έρχεται η αγάπη, εκεί είναι ένα στοίχημα των ανθρώπων αν θα συνδυάσουν αυτά τα δύο, ή θα τους αφήσει να τους παρασύρει μόνο η αγάπη, και να επαναπαυτούν σε αυτό. Οπότε έχει να κάνει με το πως ο καθένας το λειτουργεί μέσα του και το προσπαθεί, σε καθημερινή βάση και δεν αφήνει να τον επηρεάσει η καθημερινότητα.

Ιωάννης Παπαζήσης: Το πιό σημαντικό για εμένα πλέον ας πούμε βλέποντας τους χαρακτήρες αυτούς, νομίζω ότι είναι πως πλέον λειτουργούνε πέρα απο τον έρωτα, πέρα απο την αγάπη, πέρα απο αυτό που νοιώθουνε και οι δύο, λειτουργούνε, λίγο ως σύμβολα, μέσα απο αυτή τη μαύρη σελίδα του ποντιακού ελληνισμού και την γενοκτονία. Ο Μίλτος και η Ιφιγένεια είναι μια καθαρή αγάπη που λειτουργεί πλέον ως ένα σημάδι ότι η αγάπη είναι αυτή που πρέπει να κερδίσει. Η αγάπη, για αυτό εξάλλου είμαστε και εδώ σήμερα!!!! Η αγάπη είναι αυτή που μπορεί να μην φέρει όλο αυτό το μαύρο, στη ζωή μας…..

2DayNews: Νομίζω πως έχει συγκινήσει ίσως πολύ και τον κόσμο ότι βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

Ιωάννης Παπαζήσης: Ναί είναι αληθινή ιστορία….

2DayNews: Αν φανταστούμε δηλαδή, εκείνη την εποχή όπως περιγράφεται μέσα απο το βιβλίο και απο την σειρά, πόσο δύσκολες ήταν οι καταστάσεις….

Ιωάννης Παπαζήσης: Μα αυτό νομίζω ότι είναι η επιτυχία που έχει κάνει το Κόκκινο Ποτάμι, και ο σκηνοθέτης της σειράς, μας βάζει πολύ σωστά να παρατηρήσουμε όλη αυτή την ιστορία, και όλα τα γεγονότα της ιστορίας μέσα, απο ένα ρεαλιστικό έρωτα, μέσα απο τον έρωτα. Γιατί το να κάναμε μια σειρά και να βλέπαμε τα ιστορικά γεγονότα απλά, απλά θα ήταν ένα ντοκυμαντέρ, και μια σκιαγράφηση των γεγονότων. Το να το παρατηρήσεις μέσα απο ανθρώπους που αγαπάς και τους γνωρίζεις πλέον, έτσι βλέπεις και ταυτίζεσαι και εσύ ο ίδιος, γιατί όλοι ταυτιζόμαστε με τον έρωτα με την αγάπη, και το βλέπουμε αυτό μέσα απο αυτούς τους ανθρώπους.

2DayNews: Να ξεκινήσω λοιπόν πρώτα απο εσένα, Ιωάννη, πως επηρέασε ο ρόλος τη ζωή σου σε τι σε έκανε καλύτερο σε άφησε τον ίδιο, σε άλλαξε?

Ιωάννης Παπαζήσης: Κοίταξε, να σου πω κάτι, επειδή εγώ αντιμετωπίζω τους ρόλους πραγματικά καλλιτεχνικά, αυτό που μπορώ να πώ για αυτό το ρόλο, για αυτή τη δουλειά, είναι ότι είναι ίσως η πρώτη δουλειά στην τηλεόραση, τουλάχιστον, που πραγματικά ένοιωσα μια ευθύνη του να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό!!!!!

2DayNews: Έχεις και καταγωγή…

Ιωάννης Παπαζήσης: Ναί και καταγωγή, αλλά δεν ήθελα ποτέ να πάρει τις κοινωνικο-πολιτικές επεκτάσεις που μπορεί να πάρει μια τέτοια σειρά. Εγώ ήθελα, απλά να πιστέψω σε αυτή την αγάπη, να πιστέψω στον έρωτα, και να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, ώστε καλλιτεχνικά να είμαι εντάξει απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που μας εμπιστεύτηκαν αυτή τη σειρά σε μένα και την Αναστασία. Και αυτό νομίζω ότι το καταφέραμε.

2DayNews: Αναστασία εσύ?

Αναστασία Παντούση: Εμένα πέρα απο το καλλιτεχνικό κομμάτι, το λέω συνέχεια, με έχει αγγίξει, πολύ η Ιφιγένεια, με έχει επηρεάσει θα έλεγα ίσως, με έχει επηρέασει αυτός ο έρωτας και η θέληση αυτής της γυναίκας να επιβιώσει. Έκλεισα την ομιλία μου μέσα στη διάρκεια της παρουσίασης, λέγοντας ότι η αγάπη είναι αυτή που μας πάει παρακάτω. Στο τέλος δε, της εκδήλωσης, που είδα τα παιδάκια να χορεύουνε όχι μόνο συγκινήθηκα, αλλά είδα το μέλλον, και είδα την αγάπη στα μάτια τους για αυτό που κάνουνε, για αυτό είπα «η αγάπη σε κάθε της μορφή», οπότε αυτή η σειρά πιστεύω ότι είναι ένα μάθημα για όλους μας, δηλαδή λίγο να το ταξιδέψουμε παρακάτω όλο αυτό που βλέπουμε εκτός από την ιστορία που μαθαίνουμε, και παίρνουμε άπειρα μηνύματα και αυτό είναι το πιό συγκινητικό απο νέα παιδιά που λένε ότι μαθαίνουνε την ιστορία μέσα απο αυτήν την σειρά, ότι ας το ταξιδέψουμε λίγο τι μας άφησε, ποιό είναι ας πούμε το ηθικό δίδαγμα για το τώρα για το σήμερα, και να πάρουμε λίγο απο αυτό!!!!

2DayNews: Να ρωτήσω κάτι άλλο, τώρα, το συζητήσαμε χαριτολογώντας και πρίν την συνέντευξη, Ιωάννη, ως Μίλτος, λοιπόν φεύγεις και την Γαλλία και ενώ δίνονται αμοιβαίες υποσχέσεις ότι δεν θα ξεχαστεί αυτή η αγάπη κλπ κλπ στη Γαλλία λοιπόν λόγω των  «πειρασμών», των «γαλλικών γυναικείων πειρασμών», ο Μίλτος «ξεφεύγει», έχεις να πείς κάτι για αυτό?

Ιωάννης Παπαζήσης: Όχι, μα νομίζω ότι σου απάντησα πρίν πως το θέμα είναι ότι να μπορέσουμε να δώσουμε ανθρώπινη υπόσταση σε αυτούς τους χαρακτήρες. Ο άνθρωπος ξεφεύγει, ο άνθρωπος έχει πειρασμούς. Απλά λειτουργεί, ότι η αγάπη για αυτήν την κοπέλα ξεπερνάει τα πάντα. Η αγάπη για αυτόν τον έρωτα ξεπερνάει τα πάντα. Να σου πω αυτό, χαριτολογώντας αφού με ρωτάς, ότι εγώ πρέπει να υπερασπιστώ τον ρόλο μου!!!! Στην προκειμένη περίπτωση, ως Ιωάννης ήμουν ενάντια στον Μίλτο, δηλαδή όταν εγώ είδα τον Μίλτο να έχει «πειρασμούς» εγώ δεν συμφωνούσα. Δεν μου άρεσε, και συγκινήθηκα βλέποντας την Ιφιγένεια να τον ψάχνει. Αυτή είναι η αλήθεια!!!!!

2DayNews: Μας συγκίνησε και εμάς η αλήθεια είναι!!!!!

Ιωάννης Παπαζήσης: Ναί αυτό είναι το θέμα αλλά έτσι είναι και η ζωή…..

Αναστασία Παντούση: Αυτό ήθελα να πω, ότι σαν Αναστασία αλλά  και σαν Ιφιγένεια, γιατί η Ιφιγένεια, το αντίκρυσε, είδε να τον φιλάει μια άλλη, παρόλα αυτά, δεν είδαμε να κάνει πίσω, δηλαδή, είδε, ήξερε τι έγινε, αλλά έκατσε εκεί, υπήρχαν οι «γυναικείοι πειρασμοί», ήταν ένα νέο παιδί, πήγε στο εξωτερικό, στη Γαλλία πρώτη φορά, αλλά να που γύρισε στην Ιφιγένεια!!!!!

2DayNews: Στο λιμάνι του!!!!

Αναστασία Παντούση: Αυτό έχει σημασία!!!

2DayNews: Να μιλήσουμε λίγο, για τους υπόλοιπους ηθοποιούς της σειράς, να πούμε δύο λόγια και για αυτούς, που δεν είναι εδώ σήμερα μαζί μας?

Αναστασία Παντούση: Να μιλήσουμε για όλους τους ηθοποιούς, θα συμφωνήσει και ο Ιωάννης, πως έχουνε δώσει όλη την ψυχή τους, έχουμε γίνει, αν θέλεις μια οικογένεια, εγώ την Τάνια την Τρύπη, και τον Κωσταντίνο Καζάκο (σημ. συντάκτη, οι γονείς της στην τηλεοπτική σειρά), εκτός του ότι είναι τιμή μου να παίζω μαζί τους, εκτός του ότι με συμβουλεύουνε και με πολύ ευαισθησία, μου προσεγγίζουν όλα αυτά που θέλουν να μου πούν, όπως και ο Ιωάννης, είναι τι να πω, δεν ξέρω νομίζω πως όλοι έχουμε ….όλοι έχουμε δώσει την ψυχή μας ο καθένας μας, βλέπετε δεν παίζουμε μόνοι μας!!! Αν ο απέναντί σου, ο ηθοποιός δεν σου δώσει το κίνητρο δεν μπορείς να παίξεις και να βγάλεις αυτό που πραγματικά θέλεις. Είναι μια καθοδήγηση απο τον κ. Μανουσάκη, ο οποίος πραγματικά μας εμπνέει και υπάρχει μεγάλος σεβασμός, και αγάπη για αυτό που κάνει, και αυτό μας πάει και εμάς παρακάτω, για αυτό μπορούμε να εξελιχθούμε, τι να πω όλοι είναι ένας και ένας!!!

Ιωάννης Παπαζήσης: Νομίζω πως σε αυτή τη σειρά έχουμε αυτό που λέμε τύχη. Έγινε μια πολύ καλή επιλογή απο το κάστινγκ και απο τον Μανουσάκη, και θεωρώ ότι όλοι οι ηθοποιοί είναι πραγματικά μέσα στο ρόλο τους, καλλιτεχνικά, και έχουν δώσει πραγματικά την ψυχή τους. Να σημειώσω πως και τα παιδιά που παίζουνε τους Τούρκους, γιατί έχουνε το άσχημο κομμάτι, του να παίξουνε τους Τούρκους, και ενώ εμείς δεχόμαστε την αγάπη γιατί είμαστε «οι καλοί» έτσι και αυτοί δέχονται την άρνηση, γιατί είναι «οι κακοί», αλλά αυτά τα παιδιά, είναι Έλληνες ηθοποιοί που έχουνε δώσει την ψυχή τους, και παίζουνε ένα ρόλο πολύ, πολύ δύσκολο για αυτούς, και είναι εξαιρετικοί στο ρόλο τους. Και για αυτό θεωρώ πως όταν πάει κάτι καλά λειτουργούν όλα θετικά. Είμαστε πολύ τυχεροί, που έγινε ένα πολύ σωστό κάστινγκ, και όλοι οι ηθοποιοί έχουνε δώσει εκατό τοις εκατό την ψυχή τους!!!!

Αναστασία Παντούση: Συγνώμη, να συμπληρώσω ότι το συνεργείο, έχει δώσει και αυτό την ψυχή του, δηλαδή, το είπε και ο Ιωάννης μέσα στην εκδήλωση, όχι μόνο οι ηθοποιοί αλλά όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουμε για αυτή τη σειρά, ο καθένας στο κομμάτι του πραγματικά, δίνει την ψυχή του και παλεύει κάθε μέρα για το καλύτερο της σειράς και για το καλύτερο αποτέλεσμα.

2DayNews: Θα ήθελα ένα τελευταίο μήνυμα και απο τους δύο!!!!

Ιωάννης Παπαζήσης: Ένα τελευταίο μήνυμα? Θα εκμεταλλευτώ λίγο την στιγμή, γιατί δεν βρισκόμαστε στην Ελλάδα, ότι χαιρόμαστε πάρα πολύ που το Κόκκινο Ποτάμι ξεπερνάει τα σύνορα……

2DayNews: Και ταξιδεύει…

Ιωάννης Παπαζήσης: Και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο απο ότι φαίνεται, απο τα μηνύματα που δεχόμαστε, και απο τις προτάσεις που έχουμε να επισκεφθούμε τον κόσμο. Αυτός ήταν ο σκοπός, χαιρόμαστε πάρα πολύ, μακάρι να συνεχίσει έτσι και πιστεύω ότι είναι μια σειρά η οποία δεν τελειώνει με το τέλος των γυρισμάτων, αλλά είναι μια σειρά που θα ταξιδέψει πολύ, και εύχομαι αυτή η σειρά να βγεί και παραέξω, και να την δεί πολύ περισσότερος κόσμος.

Αναστασία Παντούση: Συμφωνώ απόλυτα με τον Ιωάννη, εγώ θα κλείσω πάλι με τα παιδιά, (σημ.συντάκτη: εννοεί με το παιδικό χορευτικό του Εύξεινου Πόντου που έκλεισε την εκδήλωση), ότι είναι η ελπίδα μας και πως η αγάπη που είδα στα μάτια τους με ξεπερνάει και δεν έχω τίποτε άλλο να πώ. Αυτά τα μάτια, με αυτά τα μάτια θα κοιμηθώ σήμερα!!!!!

https://www.facebook.com/george.zapartas.3/videos/10157114901539542

2DayNews: Ευχαριστώ πάρα πολύ

Ιωάννης Παπαζήσης και Αναστασία Παντούση: Και εμείς ευχαριστούμε πάρα πολύ να είστε καλά……

Α.Ζ.

Το Κόκκινο Ποτάμι είναι ιστορικό πολιτικό μυθιστόρημα του Χάρη Τσιρκινίδη, το οποίο μεταφέρει στους αναγνώστες και τηλεθεατές το ιστορικό δράμα των Ποντίων, την τραγωδία, τις διώξεις και τη γενοκτονία που υπέστη από το 1908 έως και το 1925 ο Ποντιακός Ελληνισμός και γενικότερα ο Ελληνισμός της Ανατολής, μέσα απο τον δυνατό έρωτα του Μίλτου και της Ιφιγένειας.