Κατά 62% αυξήθηκαν οι πτωχεύσεις στη Σουηδία.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ξενοδοχεία, εστιατόρια και κατασκευαστικές εταιρείες, έχουν μια αρνητική πρωτιά στην Σουηδία (ειδικά ο Φεβρουάριος του 2023), ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 30 ετών αναφορικά με τον αριθμό των πτωχεύσεων στην Σουηδία.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Creditsafe, 902 εταιρείες έβαλαν λουκέτο, τον περασμένο μήνα, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, μια αύξηση ποσοστού 62%, η οποία καταγράφηκε στον κλάδο των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, των εταιριών συμβούλων και των κατασκευαστικών.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο τρίμηνο του 2023, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Η 18μηνη πορεία αυστηριοποίησης της σουηδικής νομισματικής πολιτικής, αύξησε κατακόρυφα το κόστος των στεγαστικών δανείων, τα οποία έχουν σταθερά επιτόκια, και σε συνδυασμό και με τον υψηλό πληθωρισμό, πάγωσαν την ζήτηση των καταναλωτών για αγορά νέων σπιτιών και όλο αυτό κατά συνέπεια οδήγησε σε στασιμότητα την κατασκευή κατοικιών.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της εταιρείας Creditsafe, οι μεγαλύτερες χρεοκοπίες τον Φεβρουάριο αφορούν την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Auto Lounge, με έσοδα σχεδόν 500 εκατ. σουηδικές κορόνες (44,7 εκατ. ευρώ), και τη startup ηλεκτρικών μοτοσυκλετών Cake, της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία αγοράστηκαν από Νορβηγό επενδυτή.

Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως

Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, EKOT, Omni κλπ