Ποιά είναι η ιστορία της λίμνης των Κύκνων;

Nea2day.comEDITORIAL

Η λίμνη των Κύκνων έκανε πρεμιέρα στο θέατρο Μπολσόι στη Μόσχα, στις 20 Φεβρουαρίου 1877.

Το παράξενο της υπόθεσης είναι πως αυτή η πρώτη παράσταση ήταν μια απόλυτη αποτυχία με αποτέλεσμα το έργο να θαφτεί και να ξαναπαρουσιαστεί πολλά χρόνια αργότερα και να σημειώσει φοβερή επιτυχία, στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 15 Ιανουαρίου 1895, αλλά αυτή τη φορά με νέα χορογραφία από τους Μάριους Πέτιπα και Λεβ Ιβάνωφ.

Ο Τσαϊκόφσκι δεν πρόλαβε να χαρεί αυτή την επιτυχία καθώς είχε πεθάνει το 1893.

Η υπόθεση μιλά για ένα ερωτευμένο ζευγάρι, τον πρίγκιπα Ζίγκφριντ και την όμορφη Οντέτ. Όμως, ένας μάγος, ο κακός Ρόθμπαρτ, ζηλεύει την ευτυχία τους και μαγεύει την Οντέτ μεταμορφώνοντας την σε έναν λευκό κύκνο.

Ο απώτερος σκοπός του είναι να παντρέψει τον Ζίγκφριντ με την κόρη του Οντίλ, έναν μαύρο κύκνο με εκπληκτική ομοιότητα στην Οντέτ.

Τελικά όμως ο νεαρός πρίγκιπας καταλαβαίνει την παγίδα του μάγου, παίρνει την αγαπημένη του και πετούν μακριά. Υπάρχει επίσης και ένα εναλλακτικό τέλος που θέλει το πρωταγωνιστικό ζευγάρι να πεθαίνει.

Η παράσταση έχει λατρευτεί από κοινό σε όλο τον κόσμο, όπως και οι παραλλαγές της με το μπαλέτο να παρουσιάζεται και στον πάγο.

Επιπλέον έχει εμπνεύσει και ταινία στο σινεμά με τον τίτλο Black Swan, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να κρατά η βραβευμένη με Όσκαρ Νάταλι Πόρτμαν.

Να σημειωθεί πως έξω από την Ρωσία η παράσταση βγήκε το 1911 και μάλιστα παίχτηκε σε θέατρο στο Λονδίνο.

Πολλοί διάσημοι χορευτές έχουν πρωταγωνιστήσει στην «Λίμνη», ανάμεσα τους και ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Μαργκότ Φοντέιν.

Τη μουσική της “Λίμνης” έγραψε ο διάσημος συνθέτης Τσαϊκόφσκι ενώ η ιστορία είναι βασισμένη σε μύθους και παραμύθια της Ρωσίας και της Γερμανίας.

Η «Λίμνη των Κύκνων» εξερευνά όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα. Περνά από την ελπίδα στην απόγνωση, οι πρωταγωνιστές βιώνουν τον έρωτα και την απογοήτευση αλλά και τη λύτρωση, την τρυφερότητα και την έκσταση.

Και γι’ αυτό ίσως παραμένει ένα από τα πιο επιτυχημένα και αγαπημένα μπαλέτα όλων των εποχών.