Πολύ ενδιαφέρον κείμενο απο την Έλενα Παθιάκη.

Nea2day.comEDITORIAL

«Για όσους δεν ξέρουν για το μαύρο μαντήλι που έχουν οι Κρητικοί και για όσους αρνούνται την “Βυζαντινή” κληρονομιά μας…..

ΑΦΙΈΡΩΜΑ  ΜΝΉΜΗΣ  ΣΤΉΝ  ΆΛΩΣΗ…..

Το κεφαλομάντηλο που φορούν οι Κρητικοί  και τα κρόσσια  δεν είναι για ομορφιά….Έχουν Ιερό Συμβολισμό πού συνδέεται με τους τελευταίους υπερασπιστές της Βασιλεύουσας που ήταν Κρήτες ! ! !

Αυτά δεν διδάσκονται στα σχολεία…..

Όταν κινδύνευε η Πόλη  ο Παλαιολόγος έστειλε  κήρυκες στις επαρχίες και ζήτησε εθελοντές να πολεμήσουν. Από όλη την επικράτεια μόνο οι Κρητικοί   έστειλαν 5 καράβια με αρχηγό τον Μανούσο  Καλλικράτη από τον Καλλικράτη Σφακίων !

Εθελοντές προσφέρθηκαν  πολλοί αλλά δεν είχαν χρόνο νά βρεθούν πλοία  για  όλους…Άν είχαν χρόνο και αντί 5 έστελναν 20 πλοία. Στήν  ναυμαχία πού ακολούθησε θα σπούσε ο ναυτικός αποκλεισμός με απρόβλεπτες. Έτσι ξεκίνησαν, όσοι χώρεσαν, στά 5  πλοία με Καπετάνιους ο νεώτερος 75  ετών ! ! ! Η ηλικία δέν ήταν εμπόδιο στήν θυσία!!!Αυτοί οι ανίκητοι  απ’ τον χρόνο  Ομηρικοί Ημίθεοι Ήρωες πολεμούσαν σώμα με σώμα και μόνο με την δύναμη πίστης και ψυχής…..   

ΝΙΚΟΎΣΑΝ ! ! !

[ Άλλη φορά θα πούμε για την έφιππη μονομαχία του 70χρονου Μ. Κόρακα μ’ ένα 25χρονο πρωτοπαλίκαρο στην Μάχη του Λασιθίου. (πηγή Τούρκικά αρχεία ! ! !) ] Διέσχισαν το Αιγαίο αλλά περικυκλώθηκαν από τον Τουρκικό στόλο έξω από την Πόλη. Ο ναύαρχος ζήτησε  παράδοση….Αντί  απαντήσεως δύο Τοξότες Σφακιανοι (Φημισμένοι ήδη από τα χρόνια τού Ομήρου και του  Μ. Αλεξάνδρου)

Σκότωσε  ο ένας τον διερμηνέα  και ο άλλος  κάρφωσε το βέλος στο μάτι του Πασά ! ! !

 ΈΓΙΝΕ  ΚΌΛΑΣΗ…..

Ό ναύαρχος  τρελαμένος  από τους πόνους ούρλιαζε τούς θέλω ζωντανούς…..Η μάχη κράτησε όλη μέρα ! ! !  Οι Τούρκοι λύσαξαν…. ολόκληρος Στόλος

Πάνω από 80 πλοία να ρεζιλευτούν από 5 Καπετάνιους  Άπιστους καί Ασπρομάληδες?

Τά μεσάνυχτα εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι βάζοντας μπροστά ένα Τουρκικό, πλοίο που κατέλαβαν με ρεσάλτο, έσπασαν το μπλόκο και μπήκαν στην Πόλη!

Εκτός το μάτι έχασε και το κεφάλι του,

Ο  ΝΑΎΑΡΧΟΣ ! ! !

Το ηθικό των πολιορκημένων  κορυφώθηκε! Ο Άγιος Αυτοκράτορας  Δακρυσμένος τους εμπιστεύθηκε τον σημαντικότερο Πύργο ! Όταν τελικά η Βασιλεύουσα έπεσε  τούς ζήτησαν  να παραδοθούν.

Αυτοί απάντησαν : Θα πολεμούν μέχρι να σκοτωθούν ! ! !Ο Πορθητής πρός  παραδειγματισμό 

ΤΟΥΣ  ΤΊΜΗΣΕ ! ! ! ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΌΘΗΚΑΝ ! ! !

Αποχώρησαν  συντεταγμένοι μέ προστασία. Ένα μέσω χαλασμού…..Με τα όπλα, τούς τραυματίες και το καράβι τους ! ! !Αυτοί ήταν οι τελευταίοι υπερασπιστές της ΠΌΛΗΣ ! ! !

Οι μόνοι πού  γλίτωσαν. Άφησαν στήν Μονή Βατοπεδίου τους τραυματίες να τούς φροντίσουν….

Ο τραυματίας “Γραμματικός” έγινε μοναχός

έγραψε και φυλάγεται στην Μονή το χρονικό «Οι Τελευταίοι Υπερασπιστές της Πόλης». «Έτσι διασώθηκε αλλά αποσιωποιήθηκε αντί ν’ αναδειχθεί αυτή η Ιστορική  Μαρτυρία ! Όταν επέστρεψαν  διαδόθηκε ο  Θρήνος….και οι Κρητικοί σ’ ένδειξη πένθους φόρεσαν για πάντα  μαύρο μαντήλι με τα κρόσσια νά συμβολίζουν ώς σήμερα τα δάκρυα για την ΆΛΩΣΗ ! ! ! ! !

Αυτός ο συμβολισμός νίκησε για 567 χρόνια. Τον χρόνο…. Την μόδα…. και συνεχίζεται! ! !Καί όπως δείχνει σέ πείσμα τών καιρών…Θα  συνεχίστεί καί από τα  εγγόνια…..Των εγγονιών μας!!!»