Γιαυτό δεν σβήνει η φωτιά στον Εβρο.

Nea2day.comEDITORIAL

Reposted from Dimitrios Pagoulatos

Ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος,είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ειδικούς στα θέματα των δασικών πυρκαγιών. Παρακάτω καταθέτει για τα λάθη που επαναλαμβάνονται και έχουν να κάνουν με την στρατηγική της κατάσβεσης ανάλογα με το τύπο της φωτιάς και τις συνθήκες που επικρατούν, την ελλειπή πρόληψη και τις εκκενώσεις των κατοικιών.

Γαβριήλ Ξανθόπουλος: Κάτι δεν κάνουμε καλά

Ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος μίλησε και στην ΕΡΤ, για τα λάθη που κάνει η πυροσβεστική και που κατά τον ίδιο, εξηγούν την αναποτελεσματικότητά της σε ορισμένες φωτιές, όπως ο Εβρος και η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς.

Ένα λάθος που σημειώνει είναι ότι οι πυροσβέστες έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδος και δεν ξέρουν καλά τη μορφολογία του εδάφους εκεί όπου επιχειρούν:

“Δεν είμαι εναντίον του πυροσβέστη, ο οποίος όμως μπορεί να τον πάρουν από τα Τρίκαλα, να τον πάνε στον Έβρο, να δουλέψει ένα εξάωρο και να τον ξαναγυρίσουν στα Τρίκαλα. Και το κάνουν δηλαδή με έναν τρόπο που δεν είναι αποτελεσματικός και τον έχουν ταλαιπωρήσει” είπε ο κ. Ξανθόπουλος.

Ένα δεύτερο λάθος που εντοπίζει είναι στην πρόληψη. Και αυτός επισημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον τα δάση να αφήνονται στην τύχη και πρέπει να τα δουλεύει η δασική υπηρεσία όλο το χειμώνα. Να αποσύρει από το δάσος βιομάζα. Κάτι που δεν έγινε στον Εβρο, όπως ομολογούν όλοι.

“Δεν φτάνει να κάνουμε καλή πρόληψη, η οποία είναι πολυσχιδής και που μέρος της μόνο ακουμπάει η πολιτική ηγεσία. Για μένα η βάση της πρόληψης είναι η δημιουργία ανθεκτικών στις πυρκαγιές τοπίων, που να αντιμετωπίζουν και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Και εκεί ακριβώς είναι που δεν το καταλαβαίνουμε. Νομίζουμε ότι το αντίμετρο θα μας σώσει”, σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος

“Το δάσος, λειτουργεί, το δάσος παράγει βιομάζα, η βιομάζα αυτή όταν πλεονάζει, αυτό τελικά αργά η γρήγορα- ανάλογα με το τι οικοσύστημα είναι, στα πευκοδάση μας μπορεί στα 50 με 70 χρόνια, στα ελατοδάση μας στα 300 χρόνια- θα καεί. Άρα λοιπόν τι θέλουμε; Μια δασική υπηρεσία όπως ήταν στο παρελθόν που διαχειρίζεται αυτόν τον χώρο. Και επίσης θέλουμε μια πολιτική που να κρατάει τον κόσμο στην ύπαιθρο και να διαχειρίζεται την ύπαιθρο με κίνητρα”, σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

Να σημειωθεί πάντως ότι για το πρόβλημα αυτό, το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν στη Βουλή ότι είναι αδύνατον να γίνεται τέτοιου είδους πρόληψη σε όλα τα δάση, αφού μιλάμε για εκατομμύρια στρέμματα. Είναι πρακτικά αδύνατον…

δαδια

Δασολόγος: Πρέπει να κρατήσεις τη φωτιά στενή, να δουλέψεις το πίσω μέρος

Ο κ. Ξανθόπουλος βλέπει και επιχειρησιακά λάθη στον τρόπο που δουλεύει η Πυροσβεστική:

“Μια τέτοια πυρκαγιά όταν έχεις μελτέμια, το έχω διδάξει πολλές φορές και δεν βλέπω να εφαρμόζεται, πρέπει να την κρατήσεις κλειστή, στενή, να δουλέψεις το πίσω μέρος και τα πλάγια. Δεν μπορείς να πας να κάτσεις μπροστά στην εθνική οδό. Θα περάσει και την εθνική οδό. Δουλεύεις στα πλάγια και πίσω την κρατάς στενή για να βρεις την ευκαιρία να τη σταματήσεις”, εξήγησε.

Επισημαίνει επίσης ότι κακώς γίνονται εκκενώσεις μαζικά και ότι θα πρέπει οι πολίτες να παίρνουν οδηγίες να καθαρίζουν τους χώρους καθώς πλησιάζει η φωτιά και σημειώνει ότι ενδεχομένως δεν γίνεται αποτελεσματικά το σβήσιμο των πυρκαγιών όταν πλέον έχουν τεθεί υπό έλεγχο:

“Αυτό που βλέπετε στις αναζωπυρώσεις τις συνεχείς που γίνονται, είναι γιατί εκεί που πέφτει το νερό αυτό, όταν είναι σε δάσος ψηλό, μετά από λίγο κάποιο κούτσουρο συνεχίζει να καίει. Δεν τελειώνει η φωτιά και μόλις στεγνώσει ξανανάβει και τρέχεις μετά σαν παλαβός. Ενώ αν δείτε τους Αμερικανούς χωρίς νερό να σβήνουν ένα ολόκληρο βουνό. Πώς; Κάνοντας ζώνες, χειρωνακτικά, μικρές ζώνες. Στην Ελλάδα το κάνουμε με μπουλντόζες και δεν πάμε να το ολοκληρώσουμε, γιατί αν το αφήσεις απλώς έτσι και έρθει η φωτιά, θα περάσει”, ανέφερε ο δασολόγος.