News!!! News!!!…by Alex Swedish Elections (part 5)

Nea2day.comEDITORIAL, ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Καλησπέρα, καλησπέρα… ελπίζω να είστε όλοι καλά… 

Και επιτέλους εδώ στα βόρεια προάστια συννέφιασε. Ζέστη όμως πολύ κατά την διάρκεια της ημέρας… 

Όμως εμείς δεν πτοούμαστε το πρωί φθινόπωρο και το βράδυ καλοκαίρι το συνηθίσαμε η αλήθεια είναι… 

Σήμερα θα ξεκινήσω να σας παρουσιάζω επιγραμματικά τις γενικές θέσεις των κομμάτων της Σουηδίας στις επερχόμενες εκλογές. Έτσι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Ας ξεκινήσω λοιπόν την παρουσίαση με το κόμμα των Socialdemokraterna (The social democrats). Είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Σουηδίας και το κυβερνών κόμμα της χώρας σήμερα. Πρόεδρος του Κόμματος είναι η σημερινή Πρωθυπουργός της χώρας Magdalena Andersson και είναι επίσης η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Σουηδίας, στην ιστορία της χώρας. 

Βαρύτητα λοιπόν και προτεραιότητα στην πολιτική προεκλογική agenda των Σοσιαλδημοκρατών δίνεται στην ευημερία του σουηδικού λαού, στην ασφάλεια και την ισότητα μεταξύ των πολιτών. Ιδανικότατα… 

Αναφορικά με την εκπαίδευση θέλουν τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών ανεξάρτητα από τα οικονομικά των γονέων. Για τον σκοπό αυτό πρόκειται να προσλάβουν περισσότερους δασκάλους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. 

Στον τομέα της υγείας θέλουν να υπάρχει ιατρική περίθαλψη που να καλύπτει τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του πολίτη. Που θα παρέχει την ίδια φροντίδα χωρίς διακρίσεις, για παράδειγμα στον ηλικιωμένο, τον εργάτη αλλά και τον Διευθυντή. Για τον σκοπό αυτό θέλουν να προσλάβουν περισσότερους βοηθούς νοσηλευτών, νοσηλευτών και γιατρών, ώστε να μειωθούν οι λίστες αναμονής πολλές φορές και μηνών για εξετάσεις ή επεμβάσεις. 

Για τους ηλικιωμένους θέλουν να παρέχουν την σύνταξη ασφαλείας. Μια αφορολόγητη συμπληρωματική σύνταξη 1000 σεκ κάθε μήνα θα δίνετε σε μισό εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους. Ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι επίσης, θα λάβουν κατά μέσο όρο 750 SEK επιπλέον. 

Για την καταπολέμηση της ανεργίας θέλουν να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας. Θέλουν να καθιερώσουν εξ ολοκλήρου την πλήρη απασχόληση. Ενώ θέλουν να υπάρχει ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς άγχος και χωρίς ψυχικές ασθένειες. Θέλουν οι άνεργοι να μπορούν να λαμβάνουν ένα εύλογο επίδομα ανεργίας. 

Αναφορικά με το κλίμα και το περιβάλλον θέλουν να δώσουν περισσότερα κίνητρα για την αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Θέλουν να καθιερώσουν οικονομικά μέτρα στήριξης που θα βελτιώνουν την ενεργειακή απόδοση των πολυκατοικιών. Ενώ εάν επανεκλεγούν θα συνεχίσουν την επένδυση σε περισσότερους και καλύτερους σιδηροδρόμους. 

Αναφορικά με τον νόμο, την τάξη και την ασφάλεια του πολίτη θέλουν να προσλάβουν επιπλέον 10.000 αστυνομικούς έως το 2024 ώστε να μπορέσουν να σταματήσουν την εγκληματικότητα ειδικά μεταξύ των συμμοριών. Θέλουν να σταματήσει η στρατολόγηση στις συμμορίες. Θέλουν να καταπολεμήσουν την βία των ανδρών κατά των γυναικών. Θέλουν να αυξήσουν την ελάχιστη ποινή για βιασμό, έτσι ώστε οι γυναίκες να νιώθουν ασφαλείς και προστατευμένες. 

Αυτά συνοπτικά αναφορικά με το προεκλογικό πρόγραμμα των Σοσιαλδημοκρατών. Αν ξέχασα κάτι, μπορείτε να το επισημάνετε. 

Σας στέλνω πολλά φιλιά και νεώτερα αύριο… 

Φιλικά Αλεξάνδρα