Η Πρωτομαγιά είναι ετήσια γιορτή με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Γιορτάζεται επίσης και ως μέρα των λουλουδιών και της Άνοιξης.
Η γιορτή πρόδρομος της σημερινής Πρωτομαγιάς ήταν τα Ανθεστήρια ή Διονύσια, τα οποία ήταν αφιερωμένα στο θεό Διόνυσο.
Σήμερα η Πρωτομαγιά γιορτάζεται εθιμοτυπικά με τη δημιουργία στεφανιών από λουλούδια. Η παράδοση θέλει το αυτοσχέδιο στεφάνι να κρεμιέται και να κοσμεί τις πόρτες των σπιτιών μέχρι και την παραμονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδάρη ή του Κλήδονα στις 24 Ιουνίου, οπότε και καίγεται σε μεγάλες φωτιές με τον κόσμο να πηδά πάνω από τις φλόγες τρεις φορές.
Η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε στις 20 Ιουλίου 1889 σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγο την 1η Μαΐου 1886, οι οποίοι διεκδικούσαν οκτάωρη εργασία και καλύτερες συνθήκες.
Στην Ελλάδα τα πρώτα εργατικά κινήματα δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας τον 19ο αιώνα.
Η πρώτη απεργία έλαβε χώρα την Πρωτομαγιά του 1888 στη Δράμα από τους καπνεργάτες με κύριο αίτημα τις δέκα ώρες εργασίας, καθώς εκείνη την εποχή οι εργάτες εργάζονταν από δώδεκα έως και δεκατρείς ώρες ημερησίως.
Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο νεοελληνικό κράτος. Το Μάη του 1936 κορυφώθηκαν οι διαδηλώσεις από τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίες κατέληξαν με 12 νεκρούς ανάμεσα στους οποίους και ο 25χρονος αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης.
Η φωτογραφία που απαθανάτισε την μητέρα του να τον θρηνεί μόνη στο μέσο του δρόμου, αποτέλεσε την έμπνευση του ποιητή μας Γιάννη Ρίτσου για την συγγραφή της συλλογής του ’Ο Επιτάφιος’.
Ο Μάης ενέπνευσε και το ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη για τον πίνακα που ακολουθεί (Μάης, Γ. Τσαρούχης, 1972)