Εκδήλωση από το χρήστη Ίδρυμα Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Stiftelsen Grekiska Kulturhuset

Nea2day.comEVENTS

Idungatan 4, SE-113 45 Stockholm, Sverige

Διάρκεια: 2 ώρες

Δημόσια  · Οποιοσδήποτε εντός ή εκτός Facebook

Stiftelsen Grekiska kulturhuset och Kvinnosektionen, Grekiska Föreningen i Stockholm, arrangerar! Fri entré, men anmäl dig gärna här för det praktiska. Text på svenska längre ner!!!

Το όνειρο του Κολόμβου

Ο Φώτης Θεοδωρίδης και η Βασιλική Κανελλιάδου παρουσιάζουν ένα μουσικό οδοιπορικό από την Ισπανία στην Ελλάδα μέσα από την μουσική και τα τραγούδια των δύο χωρών.

Η αφήγηση ξεκινάει το 1492, με τη δημιουργία δύο μεταναστευτικών ροών, μία προς τη Δύση, που άνοιξε ο Χριστόφορος Κολόμβος, και μία προς την Ανατολή, με την αναγκαστική φυγή πολλών Εβραίων της Ισπανίας προς την Θεσσαλονίκη.

Με απαρχή την μεσαιωνική ισπανική μουσική παράδοση, θα ακουστούν ισπανικά παραδοσιακά τραγούδια, με τις παραλλαγές τους στην Λατινική Αμερική, καθώς και τα σεφαραδίτικα τραγούδια των εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Φτάνοντας στο 20 αιώνα, παρουσιάζονται οι επιρροές της ισπανικής κουλτούρας στην ελληνική μουσική, κυρίως μέσω της μελοποίησης έργων του Federico Garcia Lorca, καθώς και τα κοινά τραγούδια αντίστασης στις δύο δικτατορίες.

• Η Βασιλική Κανελλιάδου είναι κλασική κιθαρίστρια και πτυχιούχος της Παιδαγωγικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και Διδακτική της Τέχνης και στη Μουσειολογία στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στην Ιστορία της Τέχνης. Διδάσκει Πολιτισμό της Ισπανίας στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στην μελέτη των πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας.

• Ο Φώτης Θεοδωρίδης είναι συνθέτης και τραγουδιστής με μακριά πορεία στην ελληνική μουσική σκηνή.

• Η αφήγηση του οδοιπορικού στα σουηδικά θα γίνει από την ηθοποιό Σοφία Θεοδωρίδου Μπέργκβιστ.

Columbus dröm

Fotis Theodoridis och Vasiliki Kanelliadou presenterar en musikalisk resa från Spanien till Grekland genom musik och sånger från båda länderna.

Berättelsen börjar 1492, med skapandet av två migrationsströmmar: en till väst, öppnad av Christopher Columbus, och en till öst, när många av de spanska judarna som tvingades lämna Spanien flydde till Thessaloniki.