12.07.2023 Φρέντυ Μπελέρης: Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την αποφυλάκισή του.

Nea2day.comΔΙΕΘΝΗ

Υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η τροπολογία του ΕΛΚ για την απελευθέρωσή του Φρέντυ Μπελέρη. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε σήμερα Τετάρτη, 12 Ιουλίου, την τροπολογία επί της Έκθεσης του 2022 για την Αλβανία σχετικά με τη σύλληψη του δημάρχου Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη, από τις αλβανικές αρχές.

Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας σε συνέχεια των σχετικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των όσων έθεσε και στον ίδιο τον Έντι Ράμα κατά την τελευταία συνάντησή τους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Μέσω της συγκεκριμένης τροπολογίας, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους σχετικά με τη σύλληψη από τις αλβανικές αρχές του νέου δημάρχου της Χιμάρας, Φρέντυ Μπελέρη, την παραμονή́ των δημοτικών εκλογών του Μάϊου. Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, από τις αρχές της Αλβανίας, οι οποίες παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας και εμπόδισαν τον εκλεγέντα δήμαρχο να αναλάβει τα καθήκοντά του, καθώς παραμένει φυλακισμένος μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα αυτό συνδέεται με τον συνολικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, το εκκρεμές ζήτημα των περιουσιών των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή του δήμου και τις κατηγορίες για καταπατήσεις από το κράτος.

«Στάλθηκε, έτσι, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ένα ξεκάθαρο ηχηρό μήνυμα, ότι οι μεθοδεύσεις των αλβανικών αρχών κατά της Ελληνικής Μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές, ούτε από την Ελληνική Κυβέρνηση, ούτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος για την Αλβανία περνάει από την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της» σχολίασε η ΝΔ.