Έντονη κριτική στη σουηδική δημόσια υπηρεσία απασχόλησης (Arbetsförmedlingen), απο νέα έκθεση της Σουηδικής Επιθεώρησης Ασφάλισης Ανεργίας (IAF).

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ Leave a Comment

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας SvD Näringsliv στις 13.03.2023, η Σουηδική Υπηρεσία Απασχόλησης (Arbetsförmedlingen), δέχεται «σοβαρή κριτική» σε νέα έκθεση της Σουηδικής Επιθεώρησης Ασφάλισης Ανεργίας (IAF), που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα.


Χαρακτηριστικά στην έκθεση αναφέρεται, πως ο έλεγχος των ατόμων που αναζητούν εργασία είναι υπερβολικά χαλαρός και τα ταμεία ασφάλισης ανεργίας δεν ενημερώνονται όταν οι άνεργοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, για να τους καταβάλλεται το σχετικό επίδομα ανεργίας.


Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Σουηδικής Επιθεώρησης Ασφάλισης Ανεργίας (IAF), Mathias Wahlsten, «υπάρχει κίνδυνος τα άτομα να παραμείνουν άνεργα για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα». Ο ίδιος επισημαίνει πως «Κάνουμε σοβαρές επικρίσεις μόνο όταν βλέπουμε ελλείψεις μεγαλύτερης κλίμακας ή εάν υπάρχουν πιο σοβαρές αποκλίσεις από τους κανονισμούς και αυτό κινδυνεύει να επηρεάσει τη νομιμότητα των επιδομάτων ανεργίας».


Ποιά είναι η διαδικασία για επίδομα όταν κάποιος μείνει άνεργος; Για να λάβει λοιπόν κάποιος το σχετικό επίδομα ανεργίας, πρέπει να τηρεί κάποιες προϋποθέσεις όπως το να αναζητά ενεργά θέσεις εργασίας, που να είναι κατάλληλες για αυτόν, σύμφωνα με τα προσόντα που έχει, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό. Εάν ο άνεργος, δεν κάνει ό,τι απαιτείται για να βρει νέα θέση εργασίας, η σουηδική δημόσια υπηρεσία απασχόλησης (Arbetsförmedlingen), πρέπει να ενημερώσει το ταμείο ασφάλισης ανεργίας (Α-Kassan).
«Και εδώ είναι που η IAF πιστεύει ότι η σουηδική δημόσια υπηρεσία απασχόλησης δεν κάνει καλά το έργο της». «Το γεγονός ότι αυτός ο έλεγχος, πρέπει να λειτουργεί σωστά, είναι σημαντικό από πολλές οπτικές γωνίες» καταλήγει ο Mathias Wahlsten, Γενικός Διευθυντής της IAF. Υπάρχει κίνδυνος τα άτομα να παραμείνουν άνεργα για αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και τα επιδόματα ανεργίας να καταβάλλονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναγκαίο.


«Η Σουηδική Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Arbetsförmedlingen), έχει διπλή αποστολή» συνεχίζει ο Wahlsten. Η αρχή πρέπει απο την μία, να υποστηρίζει τα άτομα που αναζητούν εργασία και να τα βοηθά στην αναζήτηση νέας εργασίας ενώ απο την άλλη θα πρέπει να ελέγχει ότι τα άτομα, ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις για να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. «Και εδώ είναι που «Η Σουηδική Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, πρέπει να βρει μια ισορροπία».


ΣΗΜΕΙΩΣΗ Η Σουηδική Επιθεώρηση Ασφάλισης Ανεργίας (IAF), είναι μια σουηδική κρατική εποπτική διοικητική αρχή, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας, και το έργο της είναι να εποπτεύει, τα ταμεία ασφάλισης ανέργων και το πως χειρίζονται υποθέσεις που σχετίζονται με την ασφάλιση ανεργίας από τη Σουηδική Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Arbetsförmedlingen). Επικεφαλής της IAF, είναι ο Γενικός Διευθυντής, ο οποίος από την 1η Σεπτεμβρίου 2016 είναι ο Peter Ekborg.

Alex Zioga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *