ΝΑΙ της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Μετά από 420 μέρες ”πήγαινε-έλα”, συζητήσεις επί συζητήσεων, διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων, μια μεγάλης διάρκειας συνάντησης, χθές, του Τούρκου Προέδρου Erdogan και του Σουηδού πρωθυπουργού Ulf Kristersson, παρουσία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, τελικά ο Τούρκος πρόεδρος άναψε το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1678484703060324359?s=46&t=nnDH7LuSwJLsnEoBZy_cBw

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson σε δηλώσεις του επεσήμανε πως “αυτή ήταν μια καλή μέρα για την Σουηδία” και εξέφρασε την χαρά του για αυτή την τόσο σημαντική εξέλιξη. 30 λοιπόν απο τις 31 χώρες-μέλη της Συμμαχίας έδωσαν την σύμφωνη γνώμη τους και είπαν το ΝΑΙ για την ένταξη της Σουηδίας στην Βόρεια Ατλαντική Συμμαχία και το μόνο που μένει τώρα είναι ένα τελευταίο ΝΑΙ της Ουγγαρίας της οποίας η απόφαση είναι σε εκκρεμότητα.

Ο Erdogan, απο νωρίς χθές το απόγευμα έδειξε, εμμέσως πλήν σαφώς, τις προθέσεις του για την επικείμενη συνάντηση με τον Σουηδό πρωθυπουργό. Εάν, διαμήνυσε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, βοηθήσετε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας έχουν παγώσει απο το 2016), τότε η Τουρκία θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία χθές πάντως είπε πως θα βοηθήσει την Τουρκία στην προσπάθεια αυτή.

Βέβαια το θέμα της Τουρκίας αναφορικά με την ένταξή της στην ΕΕ θα είναι μακροχρόνιο και σίγουρα θα βρεί εμπόδια εκτός των άλλων, και με το θέμα της κατεχόμενης Κύπρου.

Διαβάστε στο λίνκ που ακολουθεί την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφορικά με την έγκριση της Τουρκίας για την είσοδο της Σουηδίας στην συμμαχία.

NATO – News: Press statement following the meeting between Türkiye, Sweden, and the NATO Secretary General, 10-Jul.-2023

Στο λίνκ μια ακόμη ιστορική στιγμή με την Νορβηγία, την Φινλανδία, την Σουηδία, την Δανία και την Ισλανδία να ενώνουν συμβολικά τις δυνάμεις τους.

https://twitter.com/statsmin_kontor/status/1678731307684077569?s=43&t=nnDH7LuSwJLsnEoBZy_cBw