Σουηδία: O Σουηδός αστροναύτης Marcus Wandt θα είναι ο τρίτος σουηδός αστροναύτης μετά τον Christer Fuglesang και την Jessica Meir που θα πάει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εντός του έτους.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

O Σουηδός αστροναύτης Marcus Wandt θα είναι ο τρίτος σουηδός αστροναύτης μετά τον Christer Fuglesang και την Jessica Meir που θα πάει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Σουηδικής Κυβέρνησης. Στόχος είναι η διαστημική πτήση να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους.

Τον Απρίλιο, η σουηδική κυβέρνηση ανέθεσε στη Σουηδική Διαστημική Υπηρεσία να συντονίσει και να επιτρέψει σε έναν Σουηδό αστροναύτη να συμμετάσχει σε διαστημική πτήση για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο πλαίσιο της συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ESA. Αυτό επέτρεψε στη Σουηδική Διαστημική Υπηρεσία και την ESA να συνάψουν επιστολή προθέσεων με την αμερικανική εταιρεία Axiom Space σχετικά με τη συμμετοχή σε προγραμματισμένη διαστημική πτήση.

Ποιός είναι ο Marcus Wandt; Είναι  εκπαιδευμένος ηλεκτρονικός μηχανικός από το Chalmers University of Technology και έχει επίσης ολοκληρώσει το πρόγραμμα αξιωματικών στη Στρατιωτική Ακαδημία Karlberg. Είναι εκπαιδευμένος πιλότος μαχητικών αεροσκαφών τόσο στη Σουηδία όσο και στις ΗΠΑ και έχει εργαστεί ως πιλότος μαχητικού στις Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις και επικεφαλής δοκιμαστικός πιλότος στη Saab Aeronautics. Τον Νοέμβριο του 2022, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 22.500 αιτούντες από όλο τον κόσμο και μετά από εκτεταμένες δοκιμές στην ομάδα αστροναυτών της ESA, η οποία αποτελείται από 17 νέους αστροναύτες.

Κατά τη διάρκεια της διαστημικής πτήσης, οι αστροναύτες θα παραμείνουν περίπου 10 ημέρες στον διαστημικό σταθμό για να πραγματοποιήσουν μια ποικιλία επιστημονικών πειραμάτων που μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Η σύνθετη εργασία απαιτεί εκτεταμένη προετοιμασία. Ο Marcus Wandt έχει ήδη ξεκινήσει την εκπαίδευσή του η οποία πραγματοποιείται σε προπονητικές εγκαταστάσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Η Σουηδική Διαστημική Υπηρεσία εργάζεται επί του παρόντος, σε στενή συνεργασία με την ESA, για την κατάρτιση ενός λεπτομερούς ερευνητικού προγράμματος και την προετοιμασία των πειραμάτων που θα πραγματοποιήσει ο Σουηδός αστροναύτης στον διαστημικό σταθμό.