Φινλανδία: Η Τουρκία έδωσε το πράσινο φώς για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Nea2day.comΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ

Το πράσινο φώς για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έδωσε χθές η Τουρκία μέσω του Προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν κατέθεσε στο τουρκικό κοινοβούλιο, την επικύρωση της αίτησης ένταξης της Φινλανδίας και τόνισε πως ελπίζει να εγκριθεί πρίν απο τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαϊου.

Μετά την συνέντευξη τύπου με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο, ο Ερντογάν τόνισε πως το Ελσίνκι πήρε την συγκατάθεση της Τουρκίας, μια που τήρησε τις υποσχέσεις της και έλαβε συγκεκριμένα μέτρα εναντίον όσων η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες απο την μία ενώ απο την άλλη απελευθέρωσε τις αμυντικές εξαγωγές.

Ο Νιινίστο χαιρέτισε την απόφαση της Άγκυρας και τη χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» για τη Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία.

Την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο και ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Η Ουγγαρία η δεύτερη χώρα που αντιτέθηκε στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, διαμήνυσε μέσω του αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz Μάτε Κότσις, ότι το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα ψηφίσει στις 27 Μαρτίου για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η κυβερνώσα συμμαχία κομμάτων της πλειοψηφίας θα εγκρίνει ομόφωνα την ένταξη.

«Το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα τεθεί στο κοινοβούλιο της χώρας στις 27 Μαρτίου και θα ψηφίσουμε ομόφωνα «ναι»», ανέφερε ο Κόσιτς στη δήλωσή του.

Για την ένταξη ενός νέου μέλους στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία των 30 κρατών της Συμμαχίας.

Alex Zioga