Η Διακήρυξη Schuman

Nea2day.comΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η Διακήρυξη Schuman, η οποία έθεσε τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δρομολόγησε ένα μοναδικό και γνήσιο πολιτικό εγχείρημα με στόχο τη διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας, καθώς και τη βελτίωση της ζωής όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

Πριν από 70 χρόνια, η Διακήρυξη Schuman ήδη περιείχε την ιδέα ότι «η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί μεμιάς, σε ένα ολοκληρωμένο οικοδόμημα. Θα οικοδομηθεί μέσα από απτά επιτεύγματα, χάρη στα οποία θα αναπτυχθεί καταρχάς πραγματική αλληλεγγύη». Αυτή η σταδιακή προσέγγιση οδήγησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Από την πρώτη στιγμή, το ευρωπαϊκό εγχείρημα αποσκοπούσε στην οικοδόμηση μιας πολιτικής και οικονομικής κοινότητας, με βάση τις αξίες που έχουν διαμορφωθεί στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής ιστορίας μας, όπως η αλληλεγγύη, το ανοιχτό πνεύμα, η ελευθερία, η ανεκτικότητα, η ισότητα με παράλληλο σεβασμό στην πολυμορφία, καθώς και το κράτος δικαίου.

Ο Jean Monnet, συντάκτης της Διακήρυξης Schuman, είχε δηλώσει ότι «οι άνθρωποι δεν αλλάζουν παρά μόνο λόγω αναγκαιότητας και η ανάγκη αυτή είναι προφανής μόνο σε καιρούς κρίσης». Κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία για να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά. Έτσι, η τρέχουσα κρίση καθιστά ακόμα επιτακτικότερη την ανάγκη να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να εργάζεται ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική, πιο δημοκρατική και να έρθει πιο κοντά στους πολίτες.

https://fb.watch/kq6jRBfVQg